Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nejlonzacskó Mentes Nap - július 3.

  • 2017. július 03.
  • Peti

Július 3-án világszerte szervezetek és civilek százai csatlakoznak a Nejlonzsacskó Mentes Világnaphoz (International Plastic Bag Free Day), hogy felhívják a figyelmet az alternatív lehetőségekre, amikkel kiváltható a műanyag.

Európában évente 100 milliárd műanyag zacskót használunk el, aminek a nagy része az árokpartokon, erdőszélen, út mentén landol, majd szépen megkezdi vándorútját a vizeken keresztül egészen az óceánokig. Ott pedig egyre duzzadó szigetekké alakul, vagy a tengeri élőlények szervezetébe kerül. A mi szemünk elől éppenséggel lehet, hogy eltűnik, de teljesen lebomlani sehol sem fog. 

Az első dolog, amit tehetünk: a megelőzés. Egyszerűen kerüljük el a műanyag használatát, ahol csak tudjuk. Válasszunk környezettudatos alternatívákat. 

A Nejlonzacskó Mentes Világnap két fő célkitűzést fogalmaz meg:

1. Sürgetni a helyi, nemzeti, és regionális hatóságokat, hogy hatékony intézkedésekkel lépjenek fel a műanyag zacskók elleni küzdelemben

2. A lakosság tudatosságának növelése, és a fogyasztók ösztönzése az újrahasználható alapanyagú szatyrokra/táskákra való átállásra.

 

plastic bag free world