Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ne a lejárati dátumra figyeljen! Meddig jók az élelmiszerek?

  • 2016. április 25.
  • sklania
Business Insider korábban felfedte, hogy csak az Egyesült Államokban 165 milliárd dollár értékben dobnak ki élelmiszert. Ez a pazarlás részben annak köszönhető, hogy az emberek túl komolyan veszik a "minőségét megőrzi" felirat utáni dátumot, és a tegnap "lejárt" tojáshoz ma már hozzá sem nyúlnak. Pedig, ahogy azt a lap egy környezetvédelmi tanácsadó cég tájékoztatására hivatkozva írja, az a bizonyos dátum nem azt jelenti, hogy meddig biztonságos megenni az ételt, hanem hogy meddig vannak az optimális minőségen belül- írta a nemrég megújult hvg.hu.

 StillTasty nevű, nagyon hasznos oldal kategóriákra bontva tartalmazza a különböző élelmiszerek élettartamát, és még tárolási tippekkel is szolgál.  Ennek alapján egy rövid videót is készített most a Business Insider, amelyben néhány, főbb ételtípuson keresztül mutatják be, milyen sokáig fel lehet őket használni, annak ellenére, hogy milyen lejárati dátum szerepel a címkéjén. A videóból kiderül például, hogy:
 
a nyers marha-, sertés-, borjú- vagy bárányhús a hűtőben 3-5 napig, a fagyasztóban 6-12 hónapig;
 
a tojás a hűtőben 3-5 hétig, a fagyasztóban 1 évig;
 
egy csomag bacon a hűtőben bontatlanul 2 hétig, megbontva 1 hétig;
 
a sonka/párizsifélék a hűtőben megbontva 3-5 napig, bontatlanul a lejárati dátum után két hétig, a fagyasztóban pedig 1-2 hónapig;
 
a tej a hűtőben 1 héttel a lejárati dátum utánig, a fagyasztóban 3 hónapig;
 
a joghurt a hűtőben 10 nappal a lejárati dátum utánig, a fagyasztóban pedig 1-2 hónapig áll el.


Hogyan pazaroljuk az élelmiszert?


A férfiak pazarlóbbak, mint a nők, legalábbis ami az élelmiszereket érinti. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények (ÉVIK) tudományos szaklap legújabb számában publikált kutatás szerint emellett a 30-as éveikben járó korosztály dobja ki a legtöbb élelmiszert a kukába.

 

forrás: HVG.hu