Ne dobd ki a banánhéjat

  • 2017. szeptember 06.
  • PKata

banana peelA legtöbb háztartásában szinte mindennapos élelmiszer a banán, aminek a héja általában a kukákban landol. Kár, mert a kertben nagy hasznát vehetnénk. A kidobásra szánt banánhéjakat megéri inkább összegyűjteni, ugyanis rengeteg tápanyagot juttathatunk ki velük növényeinknek. 

 

Kevesen gondolnák, de a banánhéj olcsó vitaminforrás is lehet a növényeink számára. Azon kivül, hogy az év szinte bármely napján a rendelkezésünkre állhat, nem csak a kert növényeihez, hanem a szobanövényekhez is használhatjuk őket.

 

1. Készítsünk "növényteát" banánhéjból

Készítsünk teát banánhéjból, de vigyázat, ez nem olyan tea lesz, amely emberi fogyasztásra is alkalmas. A már érett banán héját tegyük egy vízzel teli befőttes üvegbe, és két napig áztassuk benne. Szedjük ki a héját a vízből, ha letelt a két nap, és a „banánhéj-teát” öntsük rá növényeinkre. Az oldat tápanyagai jó hatással lesznek a növényekre, felerősítik őket, és újabb lendületet adnak a növekedésüknek.

 

2. Használjuk fel közvetlenül a kertben

Felhasználhatjuk a friss héjakat is, vagy akár a banántea elkészítése után megmaradt héjat is. Egyszerűen vágjuk fel a héjat 2 centiméteres darabokra, majd helyezzük őket a földbe még mielőtt beültetnénk a növényeket. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy elég mélyre raktuk a banánhéj darabokat, és nem fogják majd akadályozni a növények gyökereinek növekedést. A héj felvágásával egy bomlási folyamatot indítunk el - ahogyan folyamatosan bomlik a banánhéj, úgy engedi ki majd magából a földbe a tápanyagokat és a vitaminokat.

 

3. Használjunk banánhéjat a komposztban

A legtöbb ember számára a komposztról a banán jut eszébe először, mint összetevő, ugyanis szinte minden komposzt tartalmaz banánhéjat. Érdemes először a banánhéjjal kezdeni a komposztunk elkészítését, majd ezután hozzáadni az egyéb maradékokat, így létrehozva egy szupergazdag komposztot.

 

4. Szárítsuk meg a banánhéjat és használjuk műtrágyaként 

Szárítsuk ki a héjat, majd vágjuk apró darabokra. Szórjuk meg ezzel a tápanyagokban gazdag porral a talajt mielőtt elültetjük a növényeinket, de akár a növény mellé a föld felszínére is szórhatjuk, hogy ezzel gyorsítsuk a növények fejlődését.

 

5. Készítsünk ecetet banánból

Figyelem, ez ismét egy olyan oldat lesz, amely emberi fogyasztásra alkalmatlan. Furcsának tűnhet az ötlet, de a savas talajt kedvelő növények, mint az áfonya is, meg fogják hálálni a "banánecetet". Az ecet elkészítéséhez a banánt vízben kell erjeszteni, és az erjedés során létrejött vizet fogjuk felhasználni. A felhasználáshoz az erjedt vizet 4-6 hétig kell állni hagyni, így létrehozhatjuk a saját ecetünket, amellyel már csak meg kell öntöznünk a savas talajokat kedvelő növényeinket.

 

Bónusztippek a banánhéj felhasználására:

  • Akár 1-2 hét alatt meggyógyíthatjuk vele a szemölcsöt.
  • Dörzsöljük a banánhéj fehér belsejét a fogunkhoz, ezzel ugyanis könnyedén fehéríthetjük fogainkat.
  • Ha a cipőnket megdörzsöljük a banánhéj belsejével, sokkal fényesebb lesz.
  • Zúzódások kezelésére is használhatjuk a héj belső részét.
  • A banánhéj segít a pattanások gyógyításában is.

 

Forrás: http://www.zip.hu/ne-dobd-ki-a-bananhejat-5-tipp-hogy-mire-hasznalhatod-a-kertben

Hozzászólások

Eddig azt hallottam, hogy nem ajánlott komposztálni a déli gyümölcsök héját, mert vegyszerkezeltségük miatt több kárt teszünk vele, mint jót. Mit gondoltok erről? (Ha szerintetek nem igaz, miért nem igaz?)

Mérsékelten komposztálható, azaz 1-2 db-ot be lehet rakni a komposztba, bár tény, hogy 2 okból is problémás: a potenciális vegyszerek miatt (a komposzt hője valamennyit fertőtlenít) és mert lassan bomlik le (meleg éghajlati övről származik). Előny, ha biobanánt veszünk, bár nem sokat látni belőle... Összefoglalva: ha nagy mennyiségben keletkezik banánhéj, inkább ne komposztáljuk, de időnként egy-egy darab még nem fog bajt okozni.

Új hozzászólás