Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

“Naivitás azt gondolni, hogy olcsóbb lenne a szemétszállítás, ha súlyra mérnénk minden kukát”

  • 2016. február 09.
  • PKata

 

szelektív

Néhány napja vita kezdődött a Napló-Agorán a szelektív hulladékgyűjtésről. Párkányiné Molnár Ibolya azt írta, hogy a gyűjtési mód népszerűsítésére jó gyakorlatnak tartja a sárga zsákos módszert és újabban a sárga fedeles kukák bevonását. Annak azonban nem örül, hogy ezekbe nem lehet elhelyezni az üveget. Így ezt a hasznos alapanyagot többnyire a kukába dobják – az egyéb kommunális hulladék közé. Várható-e szemléletváltás az üveg gyűjtésével kapcsolatban, továbbá, mikor tervezik a Péterfia utca szelektív gyűjtésbe való bevonását – tette fel a kérdéseket. 

A kertvárosban élő Jónás Imre leírta, hogy a környékükön kötelező a kerítés és az úttest közötti terület rendben tartása, nyáron a gaz eltávolítása, a fűnyírás, télen a hóseprés, a síktalanítás. Ha ezeket nem végzik el, jön a büntetés. Ugyanakkor nincs kijelölt komposzttároló a fűnek, ősszel a falevélnek. Hozzátette: Európában létezik olyan hely, ahol a szemeteskukában lévő mikrochip a telektulajdonos adatait tartalmazza. A kukát a szemétszállító súlyra leméri és csak annyit számláznak, amennyi hulladékot elszállítottak.

A Németi M. néven bejelentkezett fórumozó beszámolója szerint Nyíregyházán, a kertes házas övezetben már évek óta külön kukát adnak a kerti hulladéknak, melybe például a levágott füvet, falevelet szabad tenni. Debrecenben nem lehetne ezt megvalósítani? – érdeklődött.

 

A zöldhulladék megoldott

A felvetett kérdésre Varga László, a Debreceni Hulladék Közszolgáltatási Nonprofit Kft. ügyvezetője azt válaszolta, hogy a zöldhulladéknak Debrecenben zöld zsákokat lehet vásárolni, amelyeket ha a szemétszállítási napokon kihelyeznek, azokat elszállítja az AKSD Kft. Ezen felül minden év őszén (lombhulláskor) a város vásárol az AKSD-től 50 ezer darab zsákot. Ezeket az önkormányzati képviselők osztják ki az ingatlantulajdonosoknak, illetve a polgármesteri hivatalban is átvehetők. Lakásonként 5 darabot adnak. A polgárok a zsákos megoldások mellett a hulladékkezelő telepen ingyen is elhelyezhetik a zöldhulladékot.

debrecen_hulladék

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veszteséges tevékenység

Varga László egy másik hozzászólásában ezt írta: olvasom, hogy a szemét mekkora biznisz. A gyűjtés, válogatás, bálázás, tárolás, értékesítés valóban nem veszteséges, de nem is jelent extra profitot a vállalkozónak. Mellette működtetni kell a depóniát, igen szigorú környezetvédelmi előírások betartásával, biztosítani kell az edényzeteket, a szükséges járműparkot stb. Debrecenben az idén a lakossági szemétszállítás kiadásai előreláthatóan több mint 200 millió forinttal haladják meg a bevételeket. A rezsicsökkentés miatt az ár évek óta állandó. A 60 és 80 literes edények alkalmazásával tovább csökken a bevétel, a kiadás viszont nő. Naivitás azt gondolni, hogy olcsóbb lenne a szemétszállítás, ha súlyra mérnénk minden kukát, legfeljebb igazságosabbá válna – fogalmazott az ügyvezető.

 

Államosított számlázás

Az Agorán zajló vita közben érkezett a hír, hogy áprilistól állami konszern irányítja majd az országban a szemétszállítást. A cég feladata alapvetően az lesz, hogy egységesítse a hulladékszállítás számlázását. A gyakorlatban az önkormányzat szerződést köt egy szemétszállítóval (ahogy most is), az állami cég kiküldi a számlát a polgároknak, akiknek a befizetett összegeit a konszern utalja át a szemétszállítóknak. Ez az állami cég foglalkozik majd annak a megtervezésével is, hogy hol legyen hulladékégető, -lerakó és -feldolgozó az országban.

 

Az üveg sorsa a kukából

Domokos Csilla, az AKSD Kft. humán és PR-vezetője így fogalmazott: – Örömmel tapasztaljuk, hogy a házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtés egyre népszerűbb a városban. A Péterfia utcát április 1-jétől vonják be a rendszerbe. Üveget egyelőre azért nem lehet a házhoz menő rendszerben gyűjteni, mert a sárga zsákokból és a sárga fedeles kukákból egyaránt válogató szalagra kerülnek a hasznosítható hulladékok, melyeket az AKSD munkatársai kézzel válogatnak tovább. A szilánkosra tört üveg balesetveszélyes lenne. A szelektív szigetek üveg gyűjtésére szolgáló tartályaiba továbbra is be lehet dobni ezt a hulladékot.

 

Forrás: http://www.haon.hu