Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy változások a tömegközlekedésben!

  • 2005. augusztus 23.
  • humusz
bkv.jpg Szeptember 1-rõl 2-re indulnak be az új éjszakai járatok a BKV-nál! Péntektõl hétféle bérlettípussal kezdi mûködését a Budapesti Közlekedési Szövetség; ekkor kezdik árusítani az új bérleteket.
Változások a kerületekben:
(minden éjszakai járat kap egy kilences számot a normál elé)


1. Az I. kerületben lényeges fejlesztés, hogy az Attila úti járat mellett Víziváros térségében is közlekedik éjszakai járat (956) a Belváros felől. Új járat (908) közlekedik továbbá a Hegyalja úton, emellett a Déli pályaudvar térségének éjszakai kiszolgálását is biztosítjuk (960).

2. A II. kerületben a hűvösvölgyi éjszakai járat (956) szolgáltatása bővül, Rákoskeresztúrról a Belvároson át Hűvösvölgybe érkező autóbusz egész éjszaka rendszeresen, a pesthidegkúti körforgalom megtételével közlekedik. Új járat (911) indul továbbá a Belváros felől a rózsadombi, törökvészi és szemlőhegyi lakóterületek kiszolgálására. Az Árpád fejedelem útja is megközelíthető lesz ezentúl a Móricz Zsigmond körtér, illetve Moszkva tér felől (960), továbbá a Nagykörút irányából is (923). A Budakeszi úton új éjszakai járat (922) indul a Moszkva térről.

3. A III. kerületben a Hungária körúti éjszakai járat (901) útvonalát meghosszabbítottuk a Vörösvári úttól az Óbudai autóbuszgarázsig. Új járat (960) közlekedik a Móricz Zsigmond körtér felől a Moszkva téren át Bécsi úti vonalvezetéssel ugyancsak az Óbudai garázsig. Óbuda és Békásmegyer a Belváros felől ezentúl átszállás nélkül lesz elérhető, a Nagykörútról érkező járattal (923), amely az eddigi 42É-nél gyakrabban közlekedik.

4. A IV. kerületben a jelenlegi (közvetlen belvárosi kapcsolattal rendelkező) éjszakai járat meghosszabbításával (914) lényegesen javul a káposztásmegyeri lakótelep kiszolgálása. A jelenleg Gyöngyösi utcánál végállomásozó 50É éjszakai járatot pedig a Váci út - Árpád út útvonalon meghosszabbítottuk Rákospalota felé (950), így Újpest-Központ térségében megduplázódik az éjszakai járatok kapacitása és csökken az eddigi 14É esetenkénti zsúfoltsága.

5. Az V. kerületben néhány új járat (909, 931, 966, 979A) belvárosi végállomása a Deák Ferenc tér, továbbá az átmérős jellegű járatoknak (907, 908, 909, 914, 921, 931, 950, 966, 973, 979, 979A) találkozási és átszállási pontja az Astoria csomópont.

6. A VI. kerületben új járat (979) közlekedik az Andrássy úton. A nagykörúti zsúfoltság csökkentése érdekében egy új, átmérős jellegű járat (923) is segíteni fogja a körúti alapjáratot (906).

7. A VII. kerület szempontjából változás, hogy az Astoria csomóponton valamennyi átmérős jellegű járat (907, 908, 909, 914, 921, 931, 950, 966, 973, 979, 979A) áthalad, jó minőségű átszállási kapcsolatot biztosítva egymás között.

8. A VIII. kerületben az eddig a Blaha Lujza térről induló 28É éjszakai járat helyett a Deák Ferenc térről indul autóbusz (909) az Astoria, Kálvin tér csomópontokon át a Baross utca - Kőbányai út útvonalon, ami a kerület jobb ellátását biztosítja. Az új járat a korábbinál gyakrabban közlekedik.

9. A IX. kerületben lényeges változás, hogy a Boráros térről a városhatár felé induló éjszakai járatok meghosszabbításra kerülnek a Belváros irányába, Deák Ferenc tér, Andrássy út, Nagykörút felé (923, 966, 979, 979A). Új elem, hogy a Közraktár utca - Fővám tér - Vámház körút útvonalon is közlekedik éjszakai járat (966, 979, 979A).

10. A X. kerületet érintő valamennyi éjszakai járat a Belvárosból indul, illetve azon áthalad, közvetlen eljutást biztosítva az utasok számára. Az óhegyi és az újhegyi lakótelep kedvezőbb kiszolgálást kap, az új járat (909) az eddigi Maglódi úti nyomvonal helyett a Harmat utcán halad végig és megközelíthetővé teszi az újhegyi lakótelepet. A járat a Sibrik Miklós úton át Kispest, Kossuth térig közlekedik, így kapcsolódik az Üllői úti éjszakai járatokhoz is.

11. Az XI. kerületben lényeges változás, hogy a Fehérvári úti éjszakai járat (973) a Móricz Zsigmond körtértől tovább közlekedik a Belváros és Újpalota irányába. Az Etele térig közlekedő Bartók Béla úti járat (907) a Kelenföldi lakótelep jó kiszolgálása érdekében a Tétényi út - Etele út útvonalon jár, és a jelenleg a Moszkva tér felől érkező 49É helyett a pesti Belváros felől átszállásmentes utazást nyújt. Új járat (941) közlekedik a Móricz Zsigmond körtérről az Őrmezői lakótelep és Kelenvölgy érintésével tovább Budafok és Budatétény felé. Gazdagrét két irányból is elérhető lesz (908), egyrészt a Móricz Zsigmond körtér felől, másrészt a Belváros felől a Hegyalja úton át. A XI. kerületi utasokat is szolgálja a Móricz Zsigmond körtér és Óbuda között a Villányi úton és a Moszkva téren át közlekedő új járat (960).

12. A XII. kerületben lényeges változás, hogy a Belváros felől közvetlen járat (921) közlekedik a Moszkva tér, a Déli pályaudvar, az Apor Vilmos tér, Mártonhegy, Orbánhegy és Svábhegy érintésével a Normafáig. A Hegyalja út - Németvölgyi út - Érdi út - Farkasréti tér - Törökbálinti út - Gazdagréti út útvonalon is közlekedik éjszakai autóbusz (908). Új járat (922) indul a Moszkva térről Budakeszi felé, valamint az Alkotás utcán is végighalad egy vonal (960).

13. A XIII. kerületen eddig is áthaladó éjszakai járatok változatlanul működnek; a korábban eddig a Gyöngyösi utcánál visszaforduló járatot Újpest-Rákospalota felé meghosszabbítjuk (950).

14. Az XIV. kerületben lényeges változás, hogy a Belváros felől az Andrássy úton és a Városligeten át új járat (979) közlekedik a Nagy Lajos király útján a Bosnyák térig. A Rákóczi út - Thököly út - Nagy Lajos király útja útvonalon közlekedő éjszakai járat (907) betér a Füredi utcai lakótelepre a Fogarasi út - Csertő utca - Szentmihályi út - Ond vezér útja útvonalon. Éjszakai járatokat (908, 911, 921, 931, 956) közlekedtetünk a Fogarasi út belső szakaszán is.

15. Az XV. kerületben javul Rákospalota éjszakai elérhetősége, mivel a 3-as metró vonalán közlekedő éjszakai járat (950) a Gyöngyösi utcától meghosszabbított útvonalon (Váci út - Árpád út - Hubay Jenő tér) Rákospalota, Kossuth utcáig közlekedik. Az Újpalotára tartó autóbusz a Baross tér helyett Dél-Budáról indul és áthalad a Belvároson (973).

16. A XVI. kerületet érintő lényeges változás, hogy a rákosszentmihályi éjszakai járat (931) a Deák Ferenc térről indul, és útvonala meghosszabbodik Árpádföldig. A cinkotai éjszakai járat (908) a Móricz Zsigmond körtérről indul, a Gazdagréti lakótelep és a Belváros érintésével eredeti útvonalán halad a Bökényföldi útig, majd onnan az Újszász utcára áttérve a kertvárosi területet ellátva a cinkotai HÉV-állomásig közlekedik.

17. Az XVII. kerületben lényeges fejlesztés, hogy az Örs vezér téri átszállás helyett a budai oldalról induló, Rákóczi úton végig haladó autóbuszokkal (911, 921, 956) lehet eljutni a kerület központjába, amelyek összességében a 61É járat eddigi óránkénti követésének dupláját, 30 perces követési időt adnak. Rákoskeresztúr központjából új éjszakai járatokkal (969, 980, 997, 998) csatlakozást biztosítunk Rákoscsaba, Rákoskert, Rákoshegy, Rákosliget és Pécel felé.

18. Az XVIII. kerületben lényeges változás, hogy a Pestszentlőrinc, Béke térig közlekedő korábbi 50É járat Pestszentimréig meghosszabbítva közlekedik (950). A 14É éjszakai járat útvonalát (914) a Határ úti metróállomástól az Üllői úton és a Havanna lakótelepen át meghosszabbítjuk a dél-pesti autóbuszgarázsig. Így az Üllői út egy szakaszán a követési gyakoriság megkétszereződik, ami a Havanna lakótelep jobb megközelíthetősége mellett egyúttal a jelenlegi 50É esetenkénti zsúfoltságát is csökkenti. Gyál felé közvetlen járatot (994) indítunk a dél-pesti autóbuszgarázstól Pestszentimre központján át. A külső lakóterületek jobb összeköttetése érdekében új járat (980) közlekedik a Szarvas csárda tér és Rákoskeresztúr között.

19. A XIX. kerületben az eddigi 14É járat útvonalát az Üllői úton és a Havanna lakótelepen át meghosszabbítjuk a dél-pesti autóbuszgarázsig (914). Így az Üllői úti környéki lakótelep gyakoribb követési idővel érhető el. A kispesti lakóterületek jobb éjszakai kiszolgálása érdekében a Nádasdy utcán és Kispest-Kertvárosban is közlekedik éjszakai járat (952), amely a Belváros felől a 923-as autóbusszal és pesterzsébeti csatlakozással érhető el. A X. kerületet feltáró éjszakai járat (909) Kispest, Kossuth térig közlekedik, így Kőbánya éjszaka is elérhető Kispest felől.

20. A XX. kerületben lényeges változás, hogy a Pesterzsébetet feltáró éjszakai járat (923) nem a Boráros térről, hanem a Nagykörúton végighaladva Észak-Budáról érkezik, és pesterzsébeti útvonala is megváltozik a jelenlegi 31É-hez képest. Új járatot (966) indítunk a Deák Ferenc térről Pesterzsébeten át Soroksárra, illetve a külső kerületek közötti közvetlen éjszakai kapcsolat biztosítása érdekében Kispest és Csepel között (952).

21.&nbs;A XXI. kerületben a külső lakóterületek éjszakai elérése érdekében közvetlen járatot indítunk (979, 979A) a Belváros felől Csillagtelepre és a Szent László úti lakótelepre, illetve napi két menetben csatlakozó járat (938) közlekedik Lakihegy felé. A Hollandi út - Szent István út útvonalon körforgalomban is indítunk éjszakai járatot (952). Ez utóbbi járat közvetlen eljutási lehetőséget biztosít a szomszédos kerületek, azaz Pesterzsébet és Kispest felé is, valamint a kerületközpontban csatlakozik a Belváros felől érkező autóbuszokhoz.

22. A XXII. kerületben lényeges változás, hogy a nagytétényi éjszakai járat (973) az eddigi 3É helyett a Móricz Zsigmond körtértől továbbmegy a Belváros és Újpalota irányába. Új járat (941) közlekedik a Móricz Zsigmond körtérről az Őrmezői lakótelep, Kelenvölgy, Budafok, Balatoni út, Baross Gábor-telep érintésével Budatétény, Campona végállomáshoz.

23. A XXIII. kerületet érintő fejlesztés, hogy a Deák Ferenc tér és Soroksár, Hősök tere között Pesterzsébeten át közlekedő új éjszakai járatot (966) indítunk, Soroksár-Újtelepet pedig egy Észak-Budáról induló, Nagykörúton végighaladó járattal (923) szolgáljuk ki.

Agglomerációs települések fejlesztései:

A BKV Rt. az agglomerációba közlekedő eddigi belső, dolgozói járatainak teljesítményét felhasználva, azokat számjelzéssel ellátva és az éjszakai járatok csatlakozási rendszerébe illesztve új járatokat indít egyes települések felé. Természetesen továbbra is üzemelnek az eddigi is közlekedő elővárosi éjszakai járatok.

Számjelzéses éjszakai járattal elérhető:
1. Kistarcsa, Kerepes, Mogyoród, Gödöllő (992)
2. Pécel (969)
3. Gyál (994)
4. Szigetszentmiklós-Lakihegy (938)
5. Törökbálint (972)
6. Budaörs (940)
7. Budakeszi (922)
8. Budakalász, Pomáz, Szentendre (943)

Forrás: BKV honlapja