Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy mennyiségű szemét a biomassza erőmű közelében

  • 2007. április 02.
  • humusz
Szentgotthárdon elterjedt az a hír, hogy a magyar határtól 100 m-re, de osztrák területen lévõ erõmûben nem csak fanyesedéket, hanem éjszakánként lakossági hulladékot is égetnek. Több lakos is panaszkodott, hogy különösen az esti, és kora reggeli órákban idõnként savanyú, kellemetlen szag érezhetõ a városban és a kéménybõl nem a vízgõzre jellemzõ fehér, hanem szürkésfekete füst jön ki.
A PRONAS civil szervezet 2007. március 31-én a helyszínen készített felvételeket, ahol nagy mennyiségû bálázott hulladékot találtak az erõmû közvetlen közelében. A becsült mennyiség mintegy 150-200 tonna.
A hulladék közelében orrfacsaró a bűz és alig lehet megmaradni a rengeteg légy miatt. A szabadban történő tárolás teljesen szabálytalan, az esővel nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a talajba és a közelben lévő Lapincs folyóba.
A szervezet által felkért hulladékgazdálkodási szakértő szerint a felvételeken "előkezelt, égetésre előkészített kommunális hulladék látható, amelyben papír, műanyag, gumi és egyéb könnyű frakciók" találhatók.
A biomassza erőmű működési engedélye szerint csak erdei fa- és fűrészipari hulladékot lehetne felhasználni.

A szentgotthárdiak már nem bíznak az osztrákokban.
Sajnos nem ez az egyetlen környezetterheléssel járó szennyezés, amely Ausztriából érkezik. Hiszen több éve megoldatlan probléma a Rába és a Lapincs folyó szennyezése az Ausztriában található bőrgyárak ill. fürstenfeldi geotermikus erőmű által.
Most a biomassza erőmű közvetlen közelében talált nagy mennyiségű, égetésre előkészített kommunális hulladék sokkolja a helyieket. Különösen azért, mert feltételezhető, hogy a biomasszával együtt hónapok óta égetnek szemetet is.

Ezek után a térség lakói számára hiteltelenné vált az osztrák BEGAS AG által a tervezett hulladékégetőről adott valamennyi információ.