Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb fejezet a Montreáli Jegyzőkönyvben

  • 2015. január 28.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Narendra Modi indiai miniszterelnök és Barack Obama amerikai elnök a Montreáli Jegyzőkönyvet illetően tegnap megegyezett, hogy a 2014 szeptemberi halogénezett fluorozott szénhidrogének csökkentéséről szóló megállapodásuk értelmében idén konkrét lépéseket tesznek.

„A megállapodás is mutatja, hogy Obama elnök folytatja példamutató kampányát az üvegházhatású gázok közé tartozó halogénezett fluorozott szénhidrogének (HFC) légköri mennyiségének csökkentése érdekében a világ leghatékonyabb környezetvédelmi megállapodása, a Montreáli Jegyzőkönyv keretei között" - nyilazkozta Durwood Zaelke, a washingtoni székhelyű, környezetvédelmi szabályozásokkal foglalkozó Institute for Governance & Sustainable Development elnöke. „Ez a megegyezés újabb lépést jelent a klímaváltozás ellen vívott küzdelemben és jól kiegészíti Obama elnöknek Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnökkel kötött korábbi megállapodását."

Obama támogatásával és vezetésével idén lehetővé válik, a montreáli egyezmény szerint, ezeknek az üvegházhatást erősítő gázoknak a fokozatos kivonása a forgalomból" - magyarázta Zaelke. „Ez fontos politikai momentum a decemberi párizsi környezetvédelmi egyezményhez vezető úton."

A két vezető tavaly szeptemberi megállapodásukban - melyet most megerősítettek - felismerték, hogy az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye mellett a montreáli jegyzőkönyv támogatottsága és eddigi sikerei elengedhetetlen fontosságúak a nevezett környezetkárosító gázok kibocsátásának csökkentésében. A szeptemberi megállapodás - és a mostani is - egy szélesebb körű energiagazdálkodással és éghajlatváltozással foglalkozó javaslatcsomag része, melynek keretében az Egyesült Államok támogatja India klímaváltozás ellen vívott harcban tett lépéseit; segíti az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó gazdaság kialakítását; miközben 1 milliárd dollárral támogatja a megújuló energiák kutatására és energiahatékony technológiák kifejlesztésére alakuló kutatóintézetek létrehozását, hozzájárulva ezzel India légszennyezettségének csökkentéséhez.

A mostani megállapodás értelmében az Egyesült Államok támogatja az indiai légkondicionálók energiahatékonyságának fejlesztését. Indiában a legmelegebb hónapokban a légkondicionálás akár az energiafelhasználás 40-60%-át is felemészti, ezzel sokszor áramszünetet okozva. Amikor a Montreáli Jegyzőkönyv elrendelte az üvegházhatást okozó gázok környezetkímélő megoldással való helyettesítését, a légkondícionálókat gyártó vállalatok kihasználták a lehetőséget, hogy környezetbarát technológiákat fejlesszenek ki, növelve ezzel a fogyasztók elégedettségét is. A kaliforniai Lawrence Berkeley Labor felmérései szerint a légkondícionálók energiahatékonyságának fejlesztésével 2030-ig 120 közepes méretű erőművel kevesebbre lenne szükség.

A nagyobb globális felmelegedési potenciálú fluortartalmú gázok kivonásával 2100-ig 0.5°C-os felmelegedés kerülhető el. A halogénezett, fluorozott szénhidrogének eltűnése a légkörből 200 milliárd tonna szén-dioxid-egyenértéknek megfelelő kibocsátás-csökkenéssel egyenlő. Ez több, mint 10%-át teszi ki annak a szükséges mennyiségnek, mely az éghajlatváltozás hatásainak 2°C-os határon belül tartásához szükséges. Ha ehhez hozzáadjuk az energiahatékonyság fejlesztéséből adódó szén-dioxid kibocsátás csökkenését, az éghajlatváltozás mértékének csökkenése megduplázódhat.

„A Montreáli Jegyzőkönyv széles körben a legelismertebb és legsikeresebb egyezmény, amely most jó tempóban halad az egyik legfontosabb környezetszennyező anyag megszüntetése felé vezető úton, a decemberi párizsi környezetvédelmi egyezmény aláírása előtt," - mondta Zaelke.

A megállapodás Modi és Obama között a légszennyezés visszaszorítására irányuló intézkedéseket is tartalmazott. „A korom és a talajközeli ózon légkörben található mennyiségének csökkentése világszerte felére mérsékelheti az éghajlatváltozás sebességét az évszázad közepére" - világosított fel a környezetvédelmi elnök. „Az indiai miniszterelnök ezzel a megállapodással, Xi kínai miniszterelnökhöz és Obama elnökhöz csatlakozva most egy olyan stratégiai lépést tett, mellyel milliók életét mentheti meg Indiában. A környezetkárosító gázok csökkenésének hatására nőhet az éves terméshozam, mely 94 millió ember megélhetését biztosíthatja."

 

forrás: greenfo.hu