Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyag káros hatásai

  • 2018. július 06.
  • Csilla
A műanyag-szennyezés nemcsak a környezetünkre, hanem az egészségünkre is egyre nagyobb veszélyt jelent.

Nemrégiben az East China Normal Egyetem kutatásából kiderült, hogy a tengeri só már nemcsak nátrium-kloridot és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem mikroműanyag-részecskéket is. De igaz ez a mézre, sőt már a szálló porban is található műanyag - írja a hirado.hu.

Egy kilogramm tengeri sóban akár 600 mikroműanyag-részecske is lehet, így ha a napi ajánlott mennyiségű sófogyasztást tekintjük - 5 gramm -, akkor naponta három mikro méretű műanyag is a szervezetünkbe kerül. A Föld tengereinek és óceánjainak mintegy 98 százaléka szennyezett mikroműanyaggal, vagyis szinte nincs a vizeknek olyan kis területszakasza sem, ahonnan ha mintát vennénk, ne tartalmazna több-kevesebb mikroműanyag-részecskét.

De nem csak a tengeri só által juthatnak szervezetünkbe a mikroműanyag-szemcsék: már a mézben és a sörökben is kimutatták a jelenlétüket, amely arra utal, hogy ez a mesterséges anyag megjelent az élelmiszerláncban is. A szakértők arra figyelmeztetnek, ha a műanyag gyártásunk nem csökken jelentősen, akkor a műanyag-szennyezés rövid időn belül az egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetéssé válhat.

műanyag szennyezés

Forrás: https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/a_muanyag_karos_hat...