Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Moslékosládát minden háztartásba!

  • 2007. május 23.
  • humusz
A brit környezetvédelmi miniszter e héten terjeszti elõ tervezetét a hulladékanyagok újrafelhasználásának igen eredeti, de bizonyára vitát kiváltó módjáról. Elképzelése szerint ugyanis minden háztartásban gyûjteni kellene az ételmaradékot. (2007. május 21. InfoRádió / Sárközi Mátyás - London)
Nagy-Britanniában a hulladék-újrafelhasználás egyre szervezettebb. Már régebben zöldszínű plasztik ládikót kaptak a háztartások, hogy egyszer egy héten ezekben tegyék ki begyűjtésre az újságpapírt, valamint a plasztik- és üvegpalackokat.

David Miliband környezetvédelmi miniszter két tervvel áll elő. Az egyik szerint pénzbüntetéssel lesz sújtható, aki nem válogatja szét a háztartási szemétjét újrafelhasználható, illetve egyéb anyagokra, a másik szerint az ételmaradékot is tárolni kellene heti begyűjtésre, jól záró dobozokban, amelyeket az önkormányzatok osztanának szét.

A szeméttelepek befogadóképessége egyre több gondot okoz, a bomló szerves anyagok gázai a felmelegedést erősítik, ugyanakkor a metánt energia előállítására lehetne felhasználni.

A miniszter ezen a héten felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy saját hatáskörükön belül bevezessék a háztartási ételhulladék rendszeres gyűjtését. Elvégre Nagy-Britanniában évente mintegy 3 és fél millió tonna ételmaradék kerül a szemétbe.