Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mosgatószivacs kenderből

  • 2016. április 14.
  • PKata

Ekenderszivacs1gy átlagos háztartás évi 30 mosogatószivacsot használ el. Ezek előállítása és hulladékként való kezelése is nagy környezetterheléssel jár. A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztelt több, ökológiai szempontból kedvezőbb terméket.

A kenderből készült szivacsok mind árban, mind használhatóságban taroltak!

Magyar termék a kenderrostból készült szivacs

Ahogy az gyakran előfordul, ezzel a cuccal is csak újra-felfedeztünk egy korábban elterjedt technológiát, nevezetesen a kender rostnövény alkalmazását különböző háztartási célokra. Bár Magyarországon a kender ipari felhasználás céljából történő termesztése nem ütközik törvénybe és évek óta hallani, hogy itt a reneszánsza, komoly mértékben azért még nem használjuk erre-arra a kanabisz alacsony THC-tartalmú tesóját.

Sokak szerint nem teljesen független a kanabisz betiltása az ipari felhasználásában ellenérdekelt lobbierőktől (pl. gyapot és papírgyárak). Ezt nem tudjuk megerősíteni, az viszont biztos, hogy a gyapot és fa alapú papír gyártás előtt itthon is előszeretettel használták különböző textíliák, ruhadarabok készítésére. Nem mellesleg a gyapottal szemben extenzív módon is termeszthető a hazai klímában. Rákeresve az ember könnyedén talál már 58 forintos darabárért itthon gyártott, kender alapú mosogató szivacsot, amivel egy kis lépést tehet azért, hogy csökkentse a személyes ökolábnyomát, nem csak a szintetikus anyagok mellőzésével, hanem a szállítási útvonal csökkentésével is.

kenderszivacs2

Újrahasznosított műanyagból is készül ám spongya!

Bár önmagában azzal, ha kender szivacsot használunk a háztartásokban, a bolygó sorsát nem javítjuk elképesztő mértékben, minden kis lépés fontos a műanyag-szemét mennyiségének csökkentésében. Fontos, hogy azok számára, akik törekednek minél kevesebb kárt okozni környezetüknek a fogyasztási szokásaikon keresztül, azoknak legyen alternatívája, mint például a polisztirolból készült, szép rikító sárga, de hamar a szemétbe kerülő mosogatószivacsnak.

Nem mellesleg sok egyéb világmegváltó “zöld” termékkel ellentétben a kenderszivacsok remekül használhatónak bizonyultak a tesztelők szerint: “a Sonett és a Bio Natura kender mosogatószivacs nyert. Magas pontszámot kaptak a hajlékonyságra és a kézreálló méretre. Több tesztelő is úgy nyilatkozott, hogy használnák szívesen a jövőben is, és hogy ajánlanák másoknak is.” Kenderre fel!

 

Forrrás: http://verde.444.hu/