Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Monumentális szemétégető a magyar határon?

  • 2006. július 25.
  • humusz
"Szentgotthárdtól mindössze 100 méterre, a termálfürdõtõl 400 méterre, de Ausztria területén akar felépíteni egy osztrák cég egy monumentális szemétégetõt, három nemzeti park - Raab Naturpark, Goricko, Õrségi Nemzeti Park - közvetlen közelébe."

"A szemétégető az osztrák városoktól távol, Burgenland legkeletibb részére épül, ahol az uralkodó szélirány észak-nyugati, tehát alapvetően Magyarország területét, Szentgotthárd és az Őrség területét érné a környezetszennyezés.

Hogy a beruházás méreteit érzékeltessük, évi 200 ezer tonna hasznosíthatatlan hulladékot kívánnak elégetni, ez kb. egy kétmilliós nagyváros egész évi szeméttermelése. A hulladékégető kéménye háromszor lenne magasabb, mint történelmi városunk központjában álló, annak látképét alapjában meghatározó barokk épületegyüttes templomtornya.

A beruházó EU-s forrásokból kívánja finanszírozni a projectet, miközben sem a magyar hatóságokat, sem a magyar minisztériumokat, sem a helyi lakosságot nem tájékoztatta érdemben, velük egyeztetéseket nem kezdeményezett, sőt mindezidáig az osztrák környezetvédelmi hatóságoktól sem kért engedélyeket."

 

 

SZEVASZ - Szentgotthárdi Választópolgárok Asztaltársasága

 

 

 

További információk az alábbi linken olvashatók:
http://www.szentgotthard.hu/lpk/szemetegeto.php


A www.szentgotthard.hu városi portál folyamatosan beszámol a fejleményekről.