Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mintaprojekt lett a miskolci hulladékgazdálkodás rendszere

  • 2015. május 11.
  • Csilla

A kormány feltett szándéka, hogy átszervezi a teljes magyar hulladékgazdálkodást - jelentette ki az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

A hulladékgazdálkodás azon kiemelt közszolgáltatások közé tartozik, amelynek elődleges célja, hogy ne terhelje többletköltséggel a lakosságot, de a szolgáltatások önköltségének elszámolása biztosított legyen, ennek megfelel a miskolci rendszer, amely tökéletes mintaprojekt - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára pénteken, Miskolcon sajtótájékoztatón. Szabó Zsolt hangsúlyozta, a kormány feltett szándéka, hogy átszervezi a teljes magyar hulladékgazdálkodást.

Arányait tekintve ez egyharmad-egyharmad arányban jelent szelektíven gyűjtött hulladékot, úgynevezett égethető vagy újrahasznosítható kategóriát, valamint lerakóba kerülő szemetet - magyarázta. Közölte, hogy országosan 28 milliárd forint pályázati pénzt nyújtott a kormány hiánypótló eszközbeszerzésekre. Hozzátette, hogy korábban jórészt külföldi tulajdonú vállalkozások látták el ezeket a feladatokat, és az eszközpark vagy elavult vagy nem is volt. Az úgynevezett "chipes kukás rendszer" biztosítja azt, hogy a lakosság ne többet, hanem még kevesebbet fizessen, és "ne csak a díjakban legyen csökkenés, hanem a hulladék volumenét illetően is rezsicsökkenést hajtsunk végre" - hangsúlyozta az államtitkár.

Szabó Zsolt az MTI kérdésére azt mondta, a rendszer tökéletes működése az év végére valósulhat meg a hulladékgazdálkodás területén. Kitért a bodrogkeresztúri regionális hulladékkezelő központ beruházására is, amelynek alapkövét pénteken helyezték el. Azt mondta, az a cél, hogy ne lerakóba, ne a földbe kerüljenek a kommunális hulladékok. "Ezáltal egy szelektív válogatási rendszert tudunk felépíteni, amelynek működése jóval olcsóbb. Európai uniós és magyar forrásokból, kormányzati támogatással több ilyen rendszert építünk" - fejtette ki az államtitkár.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (Fidesz-KDNP) beszámolt arról, hogy a térségi konzorcium képviseletében Miskolc elsőként nyújtotta be pályázatát a hulladékgazdálkodási eszközök beszerzésére a hulladékgazdálkodási infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázati konstrukcióban. A projekt mintegy 2,5 milliárd forint értékű, ezáltal válhat teljessé a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. eszközrendszere. Harminckilenc hulladékgyűjtő jármű, 63 acélkonténer, 52 ezer műanyag hulladékgyűjtő edény és 160 szelektívhulladék-gyűjtő sziget szerepel a programban - részletezte a polgármester, hozzáfűzve, hogy 85 ezer kukát látnak el chipes rendszerrel. A közbeszerzéseket most bírálják el, és várhatóan szeptember-októberben munkába állnak a gépek, a berendezések, a chipek és a kukák - fűzte hozzá.

 

Forrás: hirado.hu