Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindennapi mérgeink: BPA

  • 2017. január 11.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
Milyen kockázatokkal jár a szervezet BPA-szennyezése, és mit tehetünk ellene?

Műanyag a papíron

Ismert tény, hogy a BPA (Bisphenol A), mely az egyik leggyakoribb műanyagipari alapanyag, magas ösztrogén szintet okoz és ezáltal megzavarja a szervezet hormonális szabályozását. Ezért már számos országban nem alkalmazható cumisüvegek és egyéb, gyerekeknek szánt termékek esetében, de számos gyártó igyekszik más BPA mentes termékeket is piacra dobni. Meglepő módon azonban nem csak a nyilvánvalóan műanyag termékek tartalmaznak BPA-t, hanem az a hőpapír is, amit minden vásárlásnál blokk formájában kézhez kapunk. Még ha nem is pénztárosként dolgozunk, több hőpapír fordul meg a kezünk közt, mint gondolnánk, hiszen tartalmazza ezt a vegyületet bármilyen jegy, legyen szó moziról, színházról vagy egy sporteseményről, de ilyen papírt nyomtat a parkolóautómata és ilyet alkalmaznak  a receptre kapható gyógyszerek vagy a csomagolt élelmiszerek cimkéin is.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány azt állítja, hogy a BPA ebben a formájában pedig még veszélyesebb is, mint egyszerű élelmiszer tárolóként, ugyanis ez a könnyen dörzsölödő, kis molekulaszerkezetű anyag a papírról a bőrön át könnyebben felszívódik, számos egészségügyi problémát okozva. Több BPA található egy darab hőpapíron, mint ami egy műanyag flaskából évek alatt kioldódhat. Állítja John Warner, Ph.D, a  Warner Babcock Institute for Green Chemistry elnöke. Bár néhány gyártó készít BPA mentes hőpapírt,  de gyakran egy igen hasonló kémiai anyaggal helyettesítik (BPS), melynek tulajdonságai és ezáltal egészségügyi hatásai is hasonlóak.

Egészségügyi kockázatok


A krónikusan magas ösztrogén szint megzavarhatja a női és férfi szaporodó és egyéb belső elválasztású szervek működését. Az amerikai gyerekek és felnőttek körében 90%-nál magasabb BPA szintet mértek. Ez a magas érték kapcsolatba hozható a pajzsmirigy, a máj, a vesék károsodásával, okozhat elhízást, cukor-, szív- és egyéb érrendszeri betegségeket, tartós gyulladást, hiperaktivitást és tanulási nehézségeket. Férfiak esetében a BPA magas szintje felelőssé tehető a csökkent libidóért, rosszabb spermium minőséget okoz és megváltoztatja a nemi hormonok koncentrációját, fokozza a prosztatarák kialakulásának esélyét. Nők esetében magas BPA szint esetén gyakoribb a POS szindróma kialakulásának lehetősége, a terméketlenség, a vetélés vagy a koraszülés kockázata, és növeli a mellrák kialakulásának esélyeit is.

Mit tehetünk?


Először is fontos megismerni az ilyen papírt. BPA-t tartalmaz a blokk ha a papír nyomtatott oldalát  megkaparva azon egy sötét csík keletkezik. Továbbá:

• Ne kérjük a blokkot vagy annak kinyomtatását, ha nem muszáj.
• Válasszuk a papírmentes visszaigazolást e-mailben vagy sms-ben.
• A papír matt oldala kevesebb BPA-t tartalmaz, fogjuk meg azon az oldalán
• Ha feltétlenül szükség van a blokk megőrzésére, tároljuk borítékban, a BPA ugyanis annyire könnyen dörzsölődik, hogy mindenre tapad: kézre, pénztárcába, zsebbe, még a tárcába hajtogatott pénzhez is.
• A felszívódás 4 órán belúl alapos szappanos kézmosással megelőzhető, illetve mértéke csökkenthető.
• Hőpapírral dolgozók számára ajánlott latex vagy egyéb kesztyű használata.
• Fontos! Ne használjunk kézfertőtlenítőt, egy friss tanulmányban ugyanis bemutatták, hogy a BPA szint 185-szörösen megnövekedett olyan testápoló egészségügyi és kozmetikai cikkek, mint fertőtlenítők, napkrémek és hidratálók használata után. Ezek a termékek ugyanis gyakran tartalmaznak a bőr természetes védekező vonalát megtörő anyagokat, ezáltal könnyebbé téve a hatóanyag bőrbe juttatását.

Egy részletes magyar cikk a BPA hatásáról: http://eletmodszer.com/hirek/bpa-biszfenol-a.html

forrás: plasticpollutioncoalition.org

A cikket Patonay Kata önkéntesünk fordította.