Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden gyűjthető szelektíven!

  • 2016. április 14.
  • PKata

csikk2Felfigyeltek arra, hogy amire betétdíjat kell fizetni, nem szívesen dobálják szét az emberek. A cigarettacsikk visszaválthatóságának ötlete onnan jött, hogy felfigyeltek arra, hogy a szemétben nagyon kevés üdítősdoboz, flakon és üveg van, vagyis amire betétdíjat fizetnek, azt nem dobálják szét az emberek. Pizzásdobozból és cigicsikkből viszont nagyon sok hever az utcán.

Dániáról most sem a mindent ellepő szemét jut az emberek eszébe, de Koppenhágában további erőfeszítéseket tesznek a szemetelés visszaszorítására – betétdíjat fizettetnének azokra a dolgokra, amelyeket az emberek általában eldobálnak, a pénzt pedig akkor kapnák vissza, ha leadják a hulladékot.

csikk1

A visszaváltható pizzásdoboz, vagy gyorséttermi csomagolás ötlete még nem is olyan meredek, mint az, hogy akár a cigicsikkeket is visszaválthatóvá tennék. A dán főváros polgármester-helyettese elmondta: évente 200 millió koronát (8 milliárd forint) költenek takarításra. „Ha le tudjuk szorítani a szemét mennyiségét, akkor pénzt tudunk felszabadítani valami sokkal vidámabb dologra, mint a takarítás” – tette hozzá.

 

Forrás: http://www.dontwasteit.hu