Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi lesz a kiskunhalasi illegális szemétteleppel?

  • 2017. augusztus 09.
  • PKata

kiskunhalasNincs sok esély az állami segítségre a kiskunhalasi illegális szemétlerakó felszámolásában. A festékekkel, oldószerekkel, savakkal teli hordókat évekkel korábban hagyta hátra egy időközben felszámolt cég. A terület megtisztítását a zöldombudsman is a hatóságoktól várja.

A Greenpeace egy éve hívta fel a figyelmet a több mint ezer tonnányi veszélyes hulladékra. A telepet azóta sem számolták fel Kiskunhalas határában. „Szerves oldószerek, savak, olajok, festékek vannak, de azbeszt is szét van szórva, tehát mindenféle, főleg veszélyes, illetve nem veszélyes anyag is van. Ezeknek egy jelentős része igen káros a környezetre. Tűz- és robbanásveszélyes anyagok is vannak, amelyek, ha meggyulladnak, akkor jelentős szennyezést okozhatnak a környéken” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

A telep mentesítését a hatóság 150-200 millió forintra becsüli, a költséget annak a cégnek kellene állnia, amely a hordókat hátrahagyta. Csakhogy a társaságot időközben felszámolták, a terület pedig gazdát cserélt. Az új tulajdonos az államra mutogat. „A Ptk.-ban megtalálható egy ingó és ingatlan vagyonra vonatkozó olyan törvény, amely kimondja, ha úgymond nincs tulajdonosa, az automatikusan az államra száll. Én mást nem kértem, csak az állam intézkedését, hogy birtokba tudjuk végre már venni a területünket” – mondta Papdi József, a telek tulajdonosa.

A tulajdonos álláspontját osztja a zöldombudsman, aki az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyetteseként felel a jövő nemzedékek érdekeinek védelméért. „Ezeket meg kell oldani, mert a várakozás később egyre nagyobb környezeti kockázatot jelent és majd, ha tudjuk érvényesíteni a tulajdonoson vagy a felelősön ezeknek a költségeknek a terhét, akkor megpróbáljuk, ha nem tudjuk, akkor így is, úgy is előbb-utóbb sajnos az adófizetőkre, a költségvetésre vár a feladat, akkor pedig jobb lenne előbb, mert az olcsóbb” – mondta Bándi Gyula.

A Földművelésügyi Minisztérium jelen képviselője nem nyilatkozott ugyan, de nem sok esélyt lát az állami beavatkozásra. Mint mondta, egyedi kormányhatározatra lenne szükség ahhoz, hogy a telepet költségvetési pénzből számolják fel. Enélkül egyébként a telek új tulajdonosa sem tudja használatba venni a területet.

 

Forrás: http://hirtv.hu