Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi a helyzet a miskolci cementgyárral?

  • 2017. november 20.
  • Csilla
A felperes Zöld Kapcsolat Egyesület azért nyújtott be a cementgyár újraindítására kiadott környezethasználati engedéllyel szemben fellebbezést, mert véleménye szerint egy lakóövezet közvetlen szomszédságában nincs szükség együttégető cementműre egy olyan nagyvárosban, ahol a szállópor koncentráció mértéke már idén február végére meghaladta a megengedett ÉVES egészségügyi kibocsátási határértéket.

A miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület sajtótájékoztatón ismertette a i HCM. 1890 Kft. miskolci cementgyár újraindítása ügyében végzett eddigi tevékenységeivel kapcsolatos időszerű információkat. A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a BAZ Megyei Kormányhivatal alperes és az alperesi beavatkozók közötti perben hozott októberi ítéletét dr. Megay Róbert, az egyesületet képviselő ügyvéd ismertette részleteiben.

A zöld szervezet, mint felperes azért nyújtott be a cementgyár újraindítására kiadott környezethasználati engedéllyel szemben fellebbezést, mert véleménye szerint egy lakóövezet közvetlen szomszédságában együttégető cementműre nincs szükség egy olyan nagyvárosban, ahol a szállópor koncentráció mértéke már idén február végére meghaladta a megengedett ÉVES egészségügyi kibocsátási határértéket.

A légszennyezettség komoly kockázatot jelent az egészségre, és növeli a végzetes szívrohamok és a szélütés kialakulásának esélyét, s ezek a tények a térség egészségügyi statisztikáiban is kimutathatók a cementgyár működése nélkül is.

Kifogásolta, hogy az engedélyben nem állapították meg a szükséges védőtávolságot, valamint nem készült a teljes hatásterületet érintő, kellő időtartamú helyzetfeltárás, hatáselemzés. Október 12.-i ítéletében a Közigazgatási Bíróság azért kötelezte új eljárásra az alperes BAZ Megyei Kormányhivatalt, mert az összevont engedélyezési eljárás során kizárták ügyféli jogának gyakorlási lehetőségéből a Zöld Kapcsolat Egyesületet, "az eljárásban való részvételre vonatkozó eljárási szabályok megsértése jelen esetben az ügy érdemére kiható eljárási szabálysértésre vezettek."

F. Nagy Zsuzsanna az egyesület alelnöke a Miskolci Cementgyár STOP! Civil munkacsoport és a Zöld Kapcsolat Egyesület eddigi tevékenységének és eredményeit ismertette. Mint elmondta, a 2015 tavaszán ismertté vált a HCM 1890 Kft. által készíttetett Egységes Környezethasználat Engedély dokumentumokat a megalakult STOP Miskolci Cementgyár Munkacsoport szakembereivel (orvos, tüzeléstechnikai mérnök, ügyvéd, stb.) kielemezték.

Ezt követően több mint kétezer lakos támogató aláírását maguk mögött tudva, levélben fordultak valamennyi, helyi, s a térséget képviselő megyei, országos és EU-s parlamenti tisztségviselőhöz, képviselőnek, hogy vizsgálják felül a cementgyár kormányzati beruházásnak minősítő döntését. Nem érkezett egyetlen érdemi válasz sem. A témáról társadalmi és szakmai egyeztetésre nem került sor, a közgyűlésben egyetlen képviselő sem tartotta olyan jelentőségűnek a cementgyár újraindításával kapcsolatos kifogásokat, hogy a lakosság felmerülő aggályait továbbítsa.

A nyilvánosság érdekében a megyei napilap kerekasztalt szervezett, mely miatt a napilap ellen sajtópert, a munkacsoport négy tagja ellen büntetőjogi eljárást kezdeményezett a HCM 1890 Kft. ügyvezetője. A sajtóorgánum megnyerte az ellene indított sajtópert, s a munkacsoport büntetőperbe fogott tagjait első és másod fokon is felmentette a bíróság, kimondva, hogy alapvető kommunikációs jog a véleménynyilvánítás. Csaknem 57 ezer tonna hulladék „hasznosítására”, ezzel kb. 4000 tonna légszennyező anyag kibocsátására kért évente és kapott engedélyt első fokon a gyár abban a határozatban, melyet most hatályon kívül helyezett a bíróság. Ennek köszönhetően most nyílik egy új lehetőség arra, hogy a helyi döntéshozók változtassanak eddigi passzív hozzáállásukon és méltó módon képviseljék a nagyszámú érintett lakosság, egyben az újabb környezetterhelést nem toleráló, munkahelyteremtő tevékenységek érdekeit.

Az alelnök tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy a rosszindulatú híresztelésekkel ellentétben, egyetlen gazdálkodó szervezettől sem fogadott és fogadna el semmilyen támogatást az egyesület, egyszerűen az alapszabályukban foglalt tevékenységüket végzik, amikor egy-egy várható környezetterheléssel szemben ügyféli jogaikat gyakorolják. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ezzel szemben terjesztett állítások kimerítik a jó hírnév megsértését, melynek esetében a jövőben megteszik a szükséges lépéseket. Mint elmondta: "Számunkra egy Holcim által működtetett cementgyár ugyanúgy nem elfogadható ezen a helyen, mint bárki más által üzemeltetett." Az egyesület nevében köszönetet mondott minden, az eljárást segítő szakmai, emberi hozzájárulásért, mellyel munkájuk eredményeit erősítik.

miskolci cementgyár

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/11/13/mi-a-helyzet-a-miskolci-cementgyarral