Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mérgező műanyag cumisüvegek hulladék CD-kből

  • 2006. június 06.
  • humusz
Újrahasznosított mûanyagból készült, viszont mérgezõ cumisüvegeket foglaltak le a kínai hatóságok. A rendõrségi nyomozás kiderítette, hogy a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban több gyár is elhasznált, összetört CD-ket vásárolt fel nagy mennyiségben alapanyagnak, és ebbõl a hulladékból készítettek többek között cumisüvegeket. A greenfo cikke.

Kiderült azonban, hogy az újrahasznosításnak igencsak veszélyes módjáról van szó, ezek a műanyagpalackok ugyanis a laborvizsgálatok szerint a megengedettnél kétszer több hidroxi-benzolt tartalmaznak. Az amúgy is veszélyes vegyi anyag meleg tej hatására oldódni kezd, majd a szervezetbe jutva máj- és vesekárosodást okoz. Az ilyen cumisüvegeket a hatóságok már elkobozták Kelet-Kína több körzetében a nagybani piacokról, de Sanghajban még egyetlen egyet sem találtak ebből a fajtából.

A fogyasztóvédelmi szakembereknek egy rutinvizsgálat alkalmával a palack szokatlan, egyenetlen színe tűnt fel, utána pedig az, hogy a terméket minőségi tanúsítvány és más szükséges papírok nélkül árulták. Azt nem tudni, hogy a mérgezésveszélyes cumisüvegeket "visszahívták-e" a vásárlóktól (úgy, ahogyan az utólag hibásnak talált gépkocsikat szokták), és arról sincs hír, hogy okozott-e már valamilyen megbetegedést a csöcsiangi gyárak technológiája, amely a környezetet kíméli, de a csecsemőket annál kevésbé.

www.greenfo.hu