Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mentőmellényeket fotózott a klímaváltozásdíj nyertese

  • 2016. július 04.
  • PKata

Az év környezetvédelmi fotósa díjat nyert klímaváltozás kategóriában Sandra Hoyn Leszbosz szigetén készült fotója, amin elhagyott mentőmellények hevernek a tengerparton. A kép érzékelteti, hogy mekkora tömegek kénytelen menekülni, és azt is, hogy mekkora veszélyekkel kell szembenézniük útjuk során.

Tavaly több százezer menekült ért partot Leszbosz szigetén, majd próbált szerencsét a kontinens irányába, így mentőmellényeik hátra maradtak. A helyi hatóságok nem túl nagy sikerrel tudtak megküzdeni azzal a hatalmas mennyiségű hulladékkal, amit ezek a mentőmellények jelentenek.

lifevests

Londoni designerek egy csoportja a helyszínre ment, hogy megpróbáljanak megoldást találni, és gyorsan rájöttek, hogy a menekülteknek hátizsákokra van szükségük.

backpack

Nem ők az egyetlenek, akik ebbe az irányba kezdtek gondolkozni. Finn művészek például matracokat készítettek, számos civil szervezet pedig már képzi a menekülteket, hogy ők maguk hogyan tudják feldolgozni, újrahasznosítani ezeket az anyagokat. A téli hideg hónapokban akár kabát is készülhet belőlük, vagy átmenetileg menedéket is nyújthat, ha sátorszerű formát alkotnak belőle.

 

Érdemes megnézni a többi pályamunkát is: http://www.bbc.com/earth/story/20160629-environmental-photographer-of-the-year-winners-announced

 

Forrás:http://zoldhullam.blog.hu