Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mennyire környezetszennyező a Mikulás?

  • 2015. december 01.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
"Jöjj el hozzánk várunk rád, kedves öreg Télapó!"

Csak jönnél már egy kicsit környezetbarátabb módon, mert az oké, hogy mindenki nehezen változtat a jól bevált módszereken, de ez az ajándékkihordósdi a jelenlegi formájában akkor is fenntarthatatlan.

Az Ethical Ocean 2011-es infografikája szerint a Mikulás minden évben 196 millió kilométert tesz meg a világ körül, amivel összesen 69,7 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki. Ez azt jelenti, hogy a kedves öreg télapó egy éjszaka alatt annyit árt a környezetnek, mint Fehéroroszország vagy Izrael egy egész évben. De még a nagy iparági konkurencia, a szintén globális szállítmányozással foglalkozó FedEx is sokkal jobban áll: 2014-ben a cég teljes éves kibocsátása a Mikulásénak a töredéke, 16,3 millió tonna volt.

 

 

 

 

                           Santa's Hat

Elsősorban persze nem a nagyszakállú a hibás, hanem a világ összes gyereke, és mi is, akik valaha azok voltunk. Hiszen a gigantikus méretű szennyezés 98 százalékát, 68,1 millió tonnát az ajándékok termelik. Emellett a többi tétel szinte elenyészik:

    a Mikulás ajándékgyára: 983 000 tonna
    csomagolópapír: 284 493 tonna
    szén: 231 702 tonna
    rénszarvasok: 53 667 tonna
    tej és süti: 8860 tonna

Azért az rögtön látszik, hogy a számítás kicsit túloz, hiszen az egész világra kivetítve számol az angolszász hagyományokkal. A valóságban az európai, köztük a magyar gyerekek is valamelyest enyhítik a környezeti terhelést azzal, hogy errefelé nem a nagyobb karácsonyi ajándékokat hozza a Mikulás, és cserébe a tej-süti kombóról is le kell itt mondania. Sőt, még a rossz gyerekek se szenet kapnak ajándék helyett, hanem a sokkal környezetbarátabb virgácsot – nálunk még a rossz gyerekek is jobbak!

A Leedsi Egyetem kutatói a saját számításaikban még ennél is sokkal szigorúbbak voltak, szerintük a Mikulás 139 millió tonnát is megtermel egy úttal – és ez még csak az Egyesült Királyság!

A különböző számítások viszont több olyan fejlesztést is javasolnak, amelyekkel a Mikulás jelentősen zöldíthetne az ajándékbizniszen:

  •     A rénszarvasok által kieregetett metán sokkal jobban megterheli a környezetet, mint a szén-dioxid, ezért hatékonyabb lenne más közlekedési eszközt választani – vagy legalább felfogni ezt a metánt, és felhasználni a szán meghajtására.
  •     A szánra amúgy is ráférne egy újratervezés, hogy kevésebb jég rakódjon rá út közben, és a szélellenállása is csökkenthető lenne, így gyorsabb és kevésbé erőforrásigényes lenne az utazás.
  •     Ugyanígy a gyárat is igazán lehetne már modernizálni. Leginkább azzal lehetne drasztikusan csökkenteni a kibocsátást, ha átállna napenergiára, aminek az északi fekvés még kifejezetten kedvezne is.
  •     Kész logisztikai katasztrófa, hogy a Mikulás az összes csomagot magával hurcolja minden egyes megállóhoz, így minden ajándék szükségtelenül sokat utazik. Sokkal hatékonyabb lenne, ha a gyárból a csomagok nagy elosztópontokba érkeznének, és onnan jutnának el közvetlenül a végpontokba.
  •     És akkor az újrahasznosított játékokról vagy a csomagolópapírról még nem is beszéltünk.


De amíg mindez nem történik meg, ideje lenne a mocskos valósághoz igazítani az álomvilágban született mondókát is:

    Van zsákodban minden jó, meg CO2-emisszió!

forrás: index.hu