Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megújuló energiák: Ez kevés lesz!

  • 2017. május 06.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Igencsak kritikus jelentés látott napvilágot az Európai Unió központi, illetve tagállami szintű energiapolitikájáról. A The Prince of Wale's Corporate Leaders Group által publikált jelentés a jelenlegi uniós megújuló energia politika hatékonyságát vizsgálta, különös tekintettel arra, hogy az mennyiben támogatja a megújuló alapon való energiatermelést, illetve -ellátást. A jelentés arra a kérdésre is igyekezett választ találni, hogy hogyan lehetne tökéletesíteni a szabályozást a továbblépés érdekében.

A jelentés készítő Európában is aktív globális nagyvállalatok álláspontját is megkérdezték a témában, a kapott válaszok alapján pedig a megújuló energiaforrásokat támogató politika az Európai Unióban nem kielégítő. A riport az egész közösségre, illetve a tagállamokra nézve nem túl hízelgő megállapításokat tesz. A vállalatok körében gyakorlatilag konszenzus alakult ki azt illetően, hogy a megújulókkal kapcsolatos politika Unió-szerte nem konzisztens, homályos, a nem kellően ambiciózus vállalások pedig csak a befektetések elfojtását szolgálják, lassítva az alacsony karbonintenzitású energiamix felé való szükségszerű átmenetet.

A megújuló energiaforrások részarányára vonatkozó célkitűzések a társaságok szerint általában nem elég magasak, ami megakadályozza a befektetéseket, az egyes tagállamok szintjén pedig az egyértelműség hiánya a döntéshozást is hátráltatja. A csoport a jelenleginél jóval ambiciózusabb, a megújuló energia részarányára vonatkozó tagállami vállalásokat tart szükségesnek a befektetések és az egyéb döntések felgyorsítása érdekében. Az Európai Bizottság jelenleg érvényben lévő, a megújuló energia direktívában rögzített, nem kötelező érvényű célszáma a megújuló energiaforrások EU-szintű felhasználására 27 százalék 2020-ra. Ezt a 15 vállalat általános véleménye szerint szintén emelni kellene, részben azért, mert fontos szerepe van a tagállami politikák harmonizációjában is.

Közös keretmegállapodást sürgetnek

Az Európában aktív vállalatok között általános vélemény a jelentés szerint, hogy az egyes tagállamokban és között a jelenleginél sokkal nagyobb következetességre lenne szükség. Ennek érdekében pedig az Európai Uniónak közös keretmegállapodásra lenne szüksége a határokon is átnyúló együttműködés érdekében, amelynek az integrált energiapiac tervezésére, a regionális kooperációra és a teljesülés ellenőrzésére is ki kell terjednie. A jelentés szerint az egyes helyi politikák, szabványok, tarifák, támogatások és egyéb szabályozások eltérései EU-szerte bonyolulttá teszik a közép- és hosszútávú üzleti tervezéstis.

"Bármilyen bizonytalanság megakadályozhatja vagy késleltetheti a társasági befektetéseket, a stabil és ambiciózus politika azonban gyorsítja a beruházásokat, a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést"

- figyelmeztettek.

 

forrás: portfolio.hu