Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megtakarítható a pelenkázási költségek fele

  • 2007. október 31.
  • humusz
Magyarországi pelenkaforgalmazók összefogtak annak érdekében, hogy hazánkban is lépéseket tegyenek a mosható pelenkák elterjedésére, használatuk állami ösztönzésére. Szeretnék elérni, hogy a hatóságok - akárcsak más, tõlünk nyugatabbra fekvõ országokban - bizonyos pénzösszeggel támogassák azokat a családokat, amelyek - visszatértek - a - mûanyag - pelenkáról a textilpelenkára, így csökkentve a háztartási hulladék mennyiségét. (OrientPress, 2007.10.26.)
Ausztriában például minden újszülött családja 50 és 100 Euró közötti támogatást kap, amennyiben egy bizonyos összeg felett vásárol mosható pelenkanadrágokat; Finnországban pedig minden újszülött kap egy pelenka próbacsomagot, ezzel ösztönözve a textilpelenkák használatát. Anglia szintén élen jár a környezetbarát pelenkák felhasználásában. Itt a különböző mosható pelenka forgalmazók összefogtak és szövetségbe tömörültek. Közösen üzemeltetnek egy információs weboldalt a mosható pelenka előnyeiről, illetve lobbyznak az Európai Unióban a mosható pelenkát terhelő áfa eltörléséért. Mivel az EU konkrét irányelveket adott a veszélyes, illetve háztartási hulladékok mennyiségének csökkentésére, az angol környezetvédelmi minisztérium érdekelt az Egyesült Királyságban keletkező napi 8 millió eldobható pelenka számának csökkentésében. Éppen ezért a - zöld -pelenkagyártóknak komoly esélyeik vannak arra, hogy környezetbarát termékek váltsák fel a már megszokott műanyag pelenkákat.

A mosható pelenkák elterjedésében környezetvédelmi, egészségügyi és gazdaságossági szempontok egyaránt szerepet játszanak. Míg Ausztriában a szülők 6-8 százaléka használ mosható pelenkát, Angliában ez az érték 20-25 százalékra tehető. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok nem jeleskedik a környezetvédelem területén, a mosható pelenkát használók aránya itt eléri a 40 százalékot.

Bár hazánkban egyelőre minimális a mosható pelenkát használók aránya, a környezettudatos magatartás elterjedésével egyre nő azoknak a száma, akik ezt a modern, mégis környezetkímélő megoldást választják. Így megtakarítják a pelenkázási költségek mintegy 50 százalékát, és ez által gyermekenként 1,5 tonnával kevesebb 50-100 év alatt lebomló háztartási hulladék kerül a szeméttelepekre.