Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megnyitott az egyesült királyság első hulladék-élelmiszer áruháza

  • 2016. szeptember 22.
  • Deli Peti
Az itteni élelmiszerek a becsületkassza elvén kerülnek a fogyasztók kezeibe, így már most több hátrányos helyzetű család dolgát könnyítették meg.

food_waste_supermarket

A "Real Junk Food Project" kezdeményezéséből jött létre a raktárból kialakított bevásárlóház az angliai Grangefield ipari park területén. Vásárlóknak lehetősége nyílik a hipermarketek és egyéb üzletláncok által kidobásra ítélt, de tökéletes állapotú és minőségű élelmiszerekhez hozzájutni. Mindezt úgy, hogy nem az ember pénztárcája szab határt a mindennapi kenyér beszerzésének.

 

A helyi lakosok rendkívül hálásak. Kristy Rhodes, krónikus megbetegedéssel diagnosztizált és mozgáskorlátozott helyi lakos szerint "ez a lehetőség kimondhatatlanul nagy segítséget nyújtott számukra az elmúlt hónapban". Kristy munkaképtelenné válása három gyerek mellett, csak az apára támaszkodva hamar kiütközött a bevételeiken, így a segítség nagyon jókor jött. A család eddig friss tésztaféléket, gyümölcsleveket, szószokat, desszerteket, gyümölcsöket és zöldségeket és rengeteg salátát vásárolt a hulladékra kárhoztatott élelmiszerek angliai boltjában.

 

A projekt alapítója, Adam Smith elmondása alapján a terv szerint minden az Egyesült Királyságbeli nagyvárosban hasonló áruház fog nyílni a közeljövőben. A kezdeményezés egyébként a "butikok és standok" szintjéről indult a Real Junk Food Project kávézóinak keretein belül. "Hamarosan Sheiffeld-ben és Bradfordban is nyitunk. Minden nagyvárosnak lesz saját központi raktára, ami kiszolgálja az említett áruházakat, illetve még iskolai étkeztetésekhez (Fuel for Schools) is szolgáltatni fogják az élelmiszereket." jegyezte meg Adam Smith.

 

A Fuel for Schools az említett projekt tagjaiból kovácsolódott, élelmiszeraktivistákból álló csapat munkája, ami többlet kenyeret, gyümölcsöket, zöldségeket és tejtermékeket szállít az áruházakból az iskolákba. Ebből a rengeteg élelmiszerből, ami máskülönben a szeméttelepen landolt volna így 12.000 gyerek lakik jól.

A projekt továbbá a kávézói mozgalmának kiterjesztésén is dolgozik. Ma már több száz vendéglátó egység szolgál fel "hulladék-élelmiszert" országos szinten. A vendégek ebben az esetben, hasonlóan a többi kezdeményezésekhez, pénzben, időben, vagy egyéb mérhető segítségben rendezhetik a számlát.

 

"Önkéntesekre van szükségünk" nyilatkozta Adam, az új élelmiszeráruház alapítója. "Sofőrökre, árumérésre, válogatásra, takarításra és sok egyéb fajta segítségre van lehetőség, hogy ezáltal az arra érdeklődők bekapcsolódhassanak az adakozás örömeibe. Bizonyos felmérések alapján (Evening Standard) az élelmiszeráruházakból évente 230 millió angol font értéknek megfelelő élelmiszer kerül kidobásra.

 

Kép és szöveg forrása: http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Fordította: Szabó Deli Péter