Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mégis lesz darab alapú termékdíj??!

  • 2004. október 13.
  • humusz
A kormánypárti frakciók a darabonkénti termékdíj bevezetését kezdeményezik A két kormánypárti frakció közös módosító indítványban kezdeményezi a darab alapú termékdíj bevezetését az italpalackokra és a mûanyagszatyrokra - mondta Orosz Sándor, az MSZP-frakció környezetvédelmi munkacsoportjának vezetõje szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. {MTI}
"A termékdíj módosítása során azt szeretnénk elérni, hogy kerüljön bevezetésre a darab alapú termékdíj az italcsomagolások, palackok, dobozok és a reklámszatyrok esetében is" - fogalmazott az országgyûlési képviselõ a kormánypárti frakciók által benyújtandó módosító indítvánnyal kapcsolatban. Hozzátette: a termékdíj ellen a gyártók jelentõs része tiltakozik, de mi azt gondoljuk, hogy "õk meg fognak élni még akkor is, ha ez a darab alapú termékdíj bevezetésre kerül". Mint mondta, a frakciók a módosító indítványban a korábbi egyeztetések után már megjelent táblázatot és díjtételeket nyújtják be. Orosz Sándor szerint a darab alapú termékdíj lehetõvé teszi azt is, hogy ismét mûködhessen egy betétdíjas rendszer.

"Meggyõzõdésünk, hogy az egyébként újra nem tölthetõ palacknak is lehet visszaváltási ára, ha úgy tetszik betétdíja" - mondta Orosz Sándor. A politikus példaként említette, hogy "ha valaki nulla forint értéket képviselõ dolgot tart a kezében, azt hajlamosabb kidobni, de ha ennek van egy értelmezhetõ ára, mondjuk 30-40 forint, akkor tíz, húsz, harminc palack - ami nem ritka egy-egy család életében egy héten - már 300-400 forintos bevételt is jelenthet". (MTI - Budapest )