Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meghívó gyászszertartásra

  • 2005. november 29.
  • humusz

champaigne_dead.jpgFájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy ismét elvesztettünk egy régi ismerõst - és vele a választási lehetõségünket. A HuMuSz gyászszertartást rendez abból az alkalomból, hogy december 1-tõl megszûnik a Törley-pezsgõ betétdíja - többé nem válthatjuk vissza
a palackot.

Halottunkat december 1-én, csütörtökön, 11 órakor a Batthyány-téren, a metró kijáratánál kísérjük utolsó útjára.

Kép forrása: Nikonians Images

Háttér:

2006-tól hatalmas mennyiségű új hulladékfajtára számíthatunk: hozzávetőleg 26 millió pezsgős palack végzi következő évtől a szemétben. Sem a termékdíj törvény módosítása, sem a betétdíjas kormányrendelet megalkotása nem tudta ugyanis megakadályozni, hogy a környezet számára kedvezőbb újratölthető csomagolások megszűnjenek.

December 1-vel újabb visszaváltható palacknak, a Törley pezsgősüvegnek is végképp búcsút mondhatunk. A közelgő szilveszter következményei szemmel láthatóak lesznek, ezúttal a hulladék megnövekedett mennyiségében is.

A 2005-ös év rekordnak számít: április óta hiába is fáradoznánk a visszaváltással, hiszen elhalálozott az utolsó literes visszaváltható üveges ásványvíz, gyümölcslé és vermuth is. Az évet a visszaváltható pezsgősüveg megszűnte búcsúztatja.

Ezzel megszűnik a fogyasztók választási lehetősége is, hogy hulladékszegény termékek választásával csökkentsék hulladékuk mennyiségét és háztartási kiadásaikat.
Nem kell ahhoz elszánt pezsgő-rajongónak lenni, hogy belássuk, mit jelent ez: hozzávetőleg 26 millió pezsgős palack kerül forgalomba évente. Ez a 26 millió pezsgős palack mától a szeméttelepeket gazdagítja.

Tévedés azt hinni, hogy az újrahasznosítás megoldást hoz - egyébként sem az az igazi megoldás. A lakosságnál keletkező üveghulladék csupán kb. 5 százaléka hasznosult eddig - az sem Magyarországon, hanem Csehországban, Szlovákiában vagy Lengyelországban…

A helyszínen részletes sajtóanyagot és háttérinformációt adunk!

Részvételére (részvétére) számítunk! Kérjük, feltétlenül tudósítson az
eseményről! Köszönjük!

HuMuSz

További információ: HuMuSz-ház,
tel: 386-2648,
Tömöri Balázs
06-20-32-9-32-38
http://www.humusz.hu
[email protected]