Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megettünk egy tonna szennyezett guargumit

  • 2007. szeptember 05.
  • humusz
Nem szólt a hatóság, mert nem akart pánikot kelteni, amikor kiderült az elmúlt hetekben, hogy egy szegedi sütõipari alapanyagot gyártó cég kétszer is vásárolt mérgezett guargumit, írja a Délmagyarország. A termék nagyobb részét már megettük. [Index]
Egy kontrollvizsgálat során egy hónapja derült ki, hogy a guargumi, az élelmiszeriparban használt adalékanyag dioxinnal szennyezett. Az E412 jelű kötőanyag amúgy teljesen ártalmatlan, a Távol-Keletről svájci importtal jut az unió hét országába. A dioxin viszont erős méreg.

A Délmagyarországban közleményt jelentetett meg a Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóság, és sorra ellenőrizte a megyei élelmiszer-nagykereskedőket. Közben az élelmiszergyártóknak is kötelező volt nyilatkozni, hogy használnak-e E412-t, és ha igen, az a szennyezett tételből származik-e.

A megye 225 élelmiszer-előállítója haladéktalanul jelentkezett. Vonakodás nélkül nyilatkoztak, bevizsgáltatták Budapesten guargumitételeiket egyenként kétszázezer forintért, vagy külföldi beszállítóiktól mutattak be igazolást - összegzett a lapnak Szigeti Sándor, az igazgatóság vezetője. Kiderült, huszonnyolc megyei élelmiszergyártó bizonyíthatóan használ guargumit. Ezeket a hatóság azonnal zárolta - összesen 264 tételt, 62 tonna mennyiségben. A guargumiügyet lassanként fölgöngyölítik, jelenleg már csak húsz tételt nem szabad használni.

A mérleg: egyetlen szegedi székhelyű sütőipari alapanyaggyártó vásárolt jelentős mértékben szennyezett guargumit - olvasható a Délmagyarországban. A dioxinos E412-t márciusban és májusban a szegedi gyártó felhasználta. Mivel ez a cég század-ezredrészben adagol termékéhez guargumit, a megközelítőleg egytonnányi anyagból akár száz-, sőt ezertonnányi élelmiszer készülhetett. A vészjelzés nyomán ellenőrizték a szegedi cég kereskedelmi partnereit, de azoknál már csupán hétszáz kiló terméket találtak. Lefoglalták, megsemmisítésre vár.

Miért nem értesítette sem a cég, sem pedig az élelmiszer-ellenőrző hatóság a fogyasztókat? És miért nem hozza nyilvánosságra a cég vagy a termékek nevét? - tette fel a kérdést a lap. Az igazgató főállatorvos azt mondta, olyan speciális vásárlói körről volt szó és olyan sok idő eltelt a dioxinos guargumi felhasználása és a vészjelzés óta, hogy azóta ezeket a termékeket egyszerűen megettük. A pánik elkerülése végett nem nevezték meg és ezután sem nevezik meg a céget. A mérgezett adalékanyag a fogyasztáskor már egészségre nem veszélyes arányra hígul. Az emberi szervezetben nem halmozódik fel, később sem lehet ártalmas.