Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még mindig a számlázással bajlódnak

  • 2016. december 16.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
Az állami hulladékgazdálkodó tavasszal talán már képes lesz önállóan csekket kiküldeni

Szinte bizonyos, hogy a korábbi ígéretek ellenére az év végére nem készül el az állami kukaholding, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. saját számlázási rendszere.



A szerdai Közbeszerzési Értesítőben ugyanis megjelent egy hirdetmény, amely szerint a társaság csak november végén kötött szerződést egy céggel számlázással is összefüggő feladatok ellátására, de a munka elvégzésére, vagyis egy országos számlázási rendszer kialakítására szakértők szerint aligha lesz elegendő a december végéig hátralévő idő. A nyertes Molaris Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. 49 millió forint értékben arra kapott megbízást a nemzeti kukavállalattól, hogy úgynevezett partnerportált és ügyfélkezelő platformot, továbbá egy számlakezelő rendszert alakítson ki, amely hozzávetőleg akár évi 15 millió bizonylat kiállítását is el tudja végezni.

Kétszer fizetnek a családok

Mivel az állami cég saját rendszerének átadása késik, így várhatóan április közepéig marad a mostani rendszer, amelyben a jobbára önkormányzati tulajdonú szemétszállító cégek küldik ki a csekkeket országszerte a háztartásoknak, vagyis bérszámlázást végeznek az NHKV-nek – nyilatkozta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke. Schmidt Jenő elmondta: a kukacsekkek a bérszámlázás beindulásának eredményeként a legtöbb településen ma már viszonylag pontosan érkeznek meg az ügyfelekhez, de ez nem azt jelenti, hogy hibátlanul működik a szemétszállítási ágazat.

Az önkormányzati vezető megjegyezte, jelenleg a családok kétszer is fizetnek a szemétszállítási szolgáltatásért. Egyszer befizetik a számukra kipostázott csekket. Másodszor pedig adófizetőként állják azt a mintegy húszmilliárd forintot, amit eddig az NHKV a kormánytól kapott a hulladékszállítási rendszer finanszírozásához. Emellett ugyancsak az adózok zsebét terheli majd az a várhatóan milliárdos nagyságrendű veszteség, amely az állami kukacégnél csapódik le amiatt, hogy az ügyfelek 15–25 százaléka nem fizeti be a szemétszállítási díjat.

Jól jártak Garancsi cégtársai

Az ügy további érdekessége, hogy szeptemberben az NHKV már lezárt egy pályázatot, amelyen a győztes ugyancsak az országos számlázási rend kiépítésére kapott megbízást. Ennek keretében újabb jól fizető állami megbízáshoz jutottak Garancsi István, a sajtóban Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló személyként emlegetett milliárdos üzletember Mobil Adat Kft.-ben lévő cégtársai. Az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen ugyanis a Garancsi üzletfelei, Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter által jegyzett Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. nyerte meg a nemzeti kukacég csaknem 550 millió forint értékű megbízását az állami vállalat bizonylatkészítő rendszerének a megalkotására. Vagyis eddig megközelítőleg 600 millió forintjába került az adózóknak az el nem készült rendszer.

Érdemes megjegyezni: az áprilistól működő állami kukacég hozzávetőleg fél évig nem tudta megoldani, hogy idejében kiküldje a számlákat a felügyelete alá tartozó mintegy 2,5 millió vidéki családnak, amelyek hónapokat várták országszerte a csekkekre. A bérszámlázás pedig, amit az NHKV kierőszakolt a vidéki, zömében önkormányzati szemétszállító vállalatoktól, a szakértők szerint törvénysértő módon működik. Ezért számos polgármesteri hivatal vonakodott szerződést kötni a megbízásos számlagyártásról a kukaholdinggal, amely gyakorlatilag semmilyen hulladékkezelési munkát nem végez. Tevékenysége csupán annyi, hogy beszedi a pénzt a lakosságtól a szolgáltatásért cserébe, és egy részét újraosztja a szemétszállítást ténylegesen elvégző, jobbára helyhatósági kézben lévő mintegy 170 társaságnak.

Schmidt Jenő úgy véli: a polgármesteri hivataloknak fel kell készülniük arra, hogy szükség esetén finanszírozzák a szemétszállítási cégeik veszteségeit, hogy életben tartsák őket. Az NKHV ugyanis nem minden felmerülő működési kiadást hajlandó finanszírozni. Hasonló a helyzet az állami hulladékszállító vállalatoknál, ahol ugyancsak a tulajdonosnak kell a zsebébe nyúlnia.

forrás: mno.hu