Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már mindenhonnét a higany fenyeget

  • 2007. március 17.
  • humusz
tonhal_120A svéd Királyi Tudományos Akadémia gonozásában kiadott Ambio címû tudományos szaklapban megjelent nemzetközi beszámoló alapján kiderül, hogy a világ különbözõ tájain élõ emberek szervezetében mindenhol magas higanyszint mérhetõ.


A világ higanyszennyezéséről szóló Madison - jelentés lényegében összegzi az összes tudományos ismeretet a higanyról. A jelentésben többek között arról is szó esik, hogy napjainkban háromszor annyi higany hullik az égből, mint 200 évvel ezelőtt, az ipari forradalom előtti időkben.

A higany káros hatással van az agyra, a szívre és az immunrendszerre, magzatokban és gyermekekben fejlődési zavart okoz. Egy új kutatás szerint főleg férfiakban növeli a szívelégtelenség kockázatát. A higany egészségügyi kockázatai miatt a gyerekeknek és a termékeny korú nőknek meg kell válogatniuk, hogy mennyi halat esznek - áll a jelentésben. (A higany a többi nehézfémez hasonlóan képes felhalmozódni a tengeri állatok szervezetében).

A jelentés szerzői szerint olyan halakat kell fogyasztanunk, amikben kevesebb a higany, mint például a sügér, ami a tápláléklánc alsó szintjén helyezkedik el, és óvakodnunk kell a ragadozó halak (például tonhal) fogyasztásától, melyek szervezetében felhalmozódik a higany.
Forrás: STOP