Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már az üres üvegek miatt is marják egymást a hazai kisboltosok és a multik

  • 2017. december 19.
  • sklania

Felháborodott a magyar kereskedőket képviselő szakmai szervezet azon, hogy a multiláncokat tömörítő országos szövetség szerint nem jelent majd gondot a hazai piacon, hogy a nem betét¬díjas üvegekből keletkező hulladék kezelését jövőre kötelezően a kereskedőkre hárítanák. A kicsik szerint vissza kell vonni javaslatot- írja a Magyar Idők.

Levélben fordult a hazai vállalkozásokat képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) a multinacionális élelmiszerláncok delegáltjai által irányított Országos Kereskedelmi Szövetséghez (OKSZ), hogy az ágazat képviseleté­ben ne tegyenek közzé olyan állásfoglalást, amely a valóságban csak a nagy láncok szempont­jait tartja szem előtt.. A Magyar Időknek a hazai cégeket képvi­selő szövetség főtitkára kifejtette: a hulladék­törvényhez kapcsolódó végrehajtási utasítás napokban megjelent tervezete kapcsán szólították meg a szövetséget. 

A rendelet előírná, hogy januártól a legalább 300 négyzetméter alapterületű üzlettel rendelkező kereskedők a forgalmazás helyén kötelesek átvenni a fogyasztóktól az üveghulladékot és azt elkülönítve gyűjteni. Az elképzelés kizárólag a nem betétdíjas üvegekre, az úgynevezett üveghulladékra vonatkozik, vagyis olyan csomagoló­anya­gokra, amelyekben különféle italokat – jellemzően külföldi szeszes italokat –, befőttet, lekvárt és más tartós élelmiszert forgalmaznak. (A betét­díjas rendszer a jövőben is megmarad.) 

Környezetvé­delmi szempontból nem jelent megoldást a feladat áthárítása a kereske­dőkre, a problémát más módon kell kezelni, mert a hulladék valójában a vásárló otthonában keletkezik – fejtette ki a lapnak Neubauer Katalin főtitkár.  Szerinte az elképzelés ebben a formában túlságosan megterhelné a jellemzően nem külföldi tulajdonosok által üzemeltetett kisebb, néhány száz négyzetméteres egységeket, míg az 5000 négyzetméter alapterületnél kezdődő hipermarketek esetében jelenleg is adottak a körülmények a hulladék begyűjtésére, illetve annak kezelésére.

„Nem értünk egyet a rendelet megközelítésével, mert az üveghulladék valójában nem a kereskedelemben keletkezik, hanem a fogyasztónál. A kereskedelemnek semmilyen ráha­tása nincs arra, hogy a külföldi gyártók és az első belföldi forgalmazók milyen göngyölegben szállítják a termékeiket. Ezért a keletkező üveghulladék kezelésének költségét a gyártóknak és az első belföldi forgalmazóknak kell visel­niük, és nem az üzleteknek” – mondta. 

A gyártókat kellene arra késztetni, hogy preferálják a visszavált­ható üvegeket. A főtitkár úgy véli, ráadásul nem is vár­ható javulás az uniós célszámok teljesülésében a hulladékgazdálkodás területén, amennyiben a jelenleginél több kereskedelmi egységnél jelennek meg az üveggyűjtő konténerek. Szerinte a fogyasztókat ösztönzőkkel kell érdekeltté tenni abban, hogy az egyutas palackokat ne a kommu­nális hulladékba tegyék, hanem az arra szolgáló konténerekbe.

forrás:

http://hvg.hu/gazdasag/20171217_Mar_az_ures_uvegek_miatt_is_marjak_egyma...