Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyarok többsége atomenergia-párti

  • 2005. november 29.
  • humusz
Legkevésbé a magyarok és a svédek, a leginkább pedig az osztrákok utasítják el az atomerõmûveket - írja a Népszabadság egy európai uniós felmérés alapján.
Összesen 25 ezer embert kérdeztek annak a felmérésnek a során, amelyet az Európai Bizottság számára készítettek. Az Eurobarométer-jelentés szerint jelentős az eltérés az egyes tagországok között az atomenergia megítélésében - írja a Népszabadság.

A felmérés szerint Magyarország atompártinak számít, mivel a megkérdezettek 65 százaléka támogatja annak használatát. A magyar válaszadók mindössze 14 százaléka utasította el teljes mértékben az atomenergiát. A második h4elyen Svédorszég áll, ahol a lakosság 64 széázaléka támogatja, és 33 százaléka ellenzi a nukleáris energiát.

A lap szerint legkevésbé Ausztriában és Görögországban támogatják ezt a fajta energiatermelést, a görögök 86, az osztrákok 88 százaléka utasítja el. Az magyarországi elutasítók az uniós átlaghoz képest kevesebben vannak, de makacsabbak.

A radioaktív hulladékokkal kapcsolatban a hazai megkérdezettek 32 százaléka jól értesültnek vallotta magát, 43 százalék viszont úgy érezte nem eléggé tájékozott. A válaszolók negyede egyáltalán nem tájékozott ez ügyben. Az Európai Unióban átlagosan minden negyedik megkérdezett állította, hogy tájékozott a radioaktív hulladék sorsával és veszélyeivel kapcsolatban - írja a Népszabadság.

Forrás: [origo]