Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Love recycling! - európai email akció a hulladékcsökkentésért

  • 2008. április 03.
  • humusz

foee_love_recycling_image_400_01A magyar lakosság 95 százaléka szerint európai szintû szabályozás szükséges a környezet védelméhez az ország határain belül is - derült ki az Eurobarometer március 13-án közzé tett felmérésébõl. A közvélemény-kutatás szerint a magyarok az európai átlaghoz hasonlóan egyre jobban aggódnak a környezetért, bár egyéni erõfeszítéseket egyelõre nem szívesen tesznek a védelme érdekében.

Most itt egy lehetõség arra, hogy egy uniós szabályozás kialakítását befolyásoljuk!

Az Európai Unió országaiban a hulladékokra vonatkozó szabályozások jelentős részét EU-szintű szabályozások alapozzák meg. Az Unió éppen most változtatja meg a hulladékokra vonatkozó legfőbb uniós szabályozást, a hulladékokról szóló keretirányelvet.

Egy évvel ezelőtt az Európai Parlament támogatta az újrafeldolgozásra és hulladékmegelőzésre vonatkozó zöld javaslatokat. Ezúttal arra lenne szükség, hogy a jelenleg is zajló tárgyalások során a környezetvédelmi miniszterek is támogassák ezeket az európai szintű célokat.

Mindenki felelőssége, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat a lehető leghatékonyabb módon használjuk fel és emellett a klímára gyakorolt hatásunkat a lehető legkisebbre szorítsuk vissza.

Többek között az alábbi módokon takaríthatunk meg energiát és csökkenthetjük a klímaváltozást kiváltó szennyezés mértékét:

  • kevesebb szemetet termelünk
  • növeljük a hulladékok újrafeldolgozási arányát (recycling)
  • nem égetjük el és nem rakjuk lerakóra a hulladékokat


Kérjük, küldjön Ön is elektronikus levelet a magyar környezetvédelmi miniszternek a hulladékmennyiség csökkentése érdekében.

Az Unió többi környezetvédelmi miniszterének is lehet üzenetet küldeni - innen.

A levél elküldéséhez egy érvényes email címet kell megadni, a többi adatot nem feltétlenül szükséges beírni, ha valaki ezt nem szívesen tenné meg.

Igen, igen! Az Ön levele is számít!!.......

....és mindenki másé is, ezért kérjük, hogy küldje tovább ezt a hírt ismerőseinek!

Köszönjük!

HuMuSz

 

A hulladék keretirányelv felülvizsgálatának eddigi állomásai

A hulladékokról szóló keretirányelv felülvizsgálatát az Európai Bizottság kezdeményezte 2006-ban.

Egy évvel ezelőtt az Európai Parlament elfogadta legfontosabb javaslatainkat az első olvasat során.

A Parlament arra szavazott, hogy az EU tagországai 2012-re a 2008-ban mért szinten stabilizálják hulladéktermelésüket, valamint hogy a települési hulladékok 50%-os, az ipari, építési és bontási hulladékok 70%-os újrafeldolgozási arányát érjék el 2020-ra.

Az európai parlamenti képviselők nem hagyták jóvá az úgynevezett "hatékony" égetők átsorolását, ez ugyanis az égetés térnyerését segítette volna.

A parlamenti szavazást követően a tagállamok kormányai alakították ki véleményüket a felülvizsgálatról, és ennek során elutasították a Parlament által javasolt célokat.

A felülvizsgálati folyamat most érkezett a második tárgyalási szakaszhoz (a második olvasathoz). Ennek során a Parlament és a tagállamok kormányai ismét megpróbálnak közös megegyezésre jutni.

Úgy véljük, hogy a Parlament az első olvasat során helyesen szavazott, így most elsősorban a tagállamok kormányain múlik, hogy felismerve az új célok jelentőségét, biztosítsák a hulladékmegelőzéshez és az újrafeldolgozáshoz szükséges intézkedéseket.

 

További információ: www.loverecycling.eu