Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lopakodó dioxinriadó

  • 2007. augusztus 25.
  • humusz

Eddig mintegy kilencven guar-gumis árut vontak ki a forgalomból. Népszabadság • Batka Zoltán

   
   
   
 
Csendben, de lendületesen folytatódik a guar-gumi-ügy: a hazai hatóságok mintegy kilencven, dioxinnal szennyezett alapanyag felhasználásával készült terméket vontak vissza a kiskereskedelemből. Kérdéses, hogy ez pontosan mekkora tételt érint. A termékek egy része már jóval az augusztusi dioxinriadó előtt a hazai forgalomba kerülhetett.

 

 

 

Mintegy 80-90-féle terméket hívott vissza a szakhatóság a forgalomból dioxinszennyezés miatt - mondta el Búza László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője lapunknak. A hivatal a múlt hét végén tette közzé honlapján: a svájci guar-gumi-importőr Unipektin AG újabb hét, Magyarországra is érkezett szennyezett tételt azonosított. A szállítmányokból 16 honi cég is vásárolt. Az újabb termékvisszavonások ennek is a következményei - bár azt nem tudni, pontosan milyen kört érint az intézkedés. Mindenesetre a visszahívásokról - az eddigi szokásokkal ellentétben - nem készült sajtóközlemény.

A hivatal honlapján egyelőre csak egy összesített lista olvasható arról, hogy guar-gumi-ügyben mely cégekkel kapcsolatban jártak el: itt mintegy kétszáz név szerepel, ám a listáról alig kéttucatnyi konkrét terméknév olvasható le (a Koronás Csemege túrókrémé, amit az érintett üzletekből visszahívtak, valamint néhány teasüteményé, amelyet kisebb boltok forgalmaztak, és pár levesporé). Több gyártó és forgalmazó esetén az intézkedés folyamatban van - vagyis a vizsgálat még tart -, és az érintett termékkört sem állapították meg.

Mostanra csak az lett biztos, hogy korábban is jöhetett dioxinnal szennyezett guar-gumi Magyarországra. A szakhatósági listában ugyanis szerepel olyan gyanúsnak minősített tétel - egy ipari lekvár, amelyet éppen a Koronás Csemege Túrókrém gyártója használt -, amely áprilisban, illetve májusban készült. Kérdés: meddig kell visszamenni az időben - piaci vélekedések szerint a svájci importőr most a korábbi tételeket próbálja bevizsgáltatni, így akár további termékvisszavonások sem elképzelhetetlenek.

A mostani újabb riasztással mindenesetre két társaság biztosan rosszul járt. Somogyban egy-egymillió forintos büntetést kapott két cég a friss riasztás miatt ellenőrzést tartó állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági ellenőröktől. Az indoklás szerint nem működtek együtt megfelelően a hatóságokkal. A cégek nevét nem hozták nyilvánosságra - a kormányszóvivő azonban az eset kapcsán bejelentette: guar-gumi-ügyben eddig öt esetben, 4,5 millió bírságot szabtak ki a hatóságok. Budai Bernadett szavai szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "megdöbbenéssel és felháborodással" értesült arról, hogy a sorozatos figyelemfelhívások ellenére is volt olyan cég, amely nem jelentette be a hatóságoknak dioxinnal szennyezett guar-gumit tartalmazó élelmiszerkészletét. A hatóságok erre e hét szerdájáig adtak lehetőséget - igaz, az időpontot egyszer már ki is kellett tolni.

Az egyik somogyi cég is a jelentés elmulasztása miatt kapta a bírságot. Itt ráadásul - mint Lövey László megyei főállatorvos az MTI-nek elmondta - egy nagykereskedelmi raktárban több mint egytonnányi, szenynyezett adalékanyag hozzáadásával készült terméket is találtak. Ezt azonnal kivonták a forgalomból. A másik társaság úgy hátráltatta az ellenőrök munkáját, hogy nem adta ki az ellenőröknek a partnerlistáját.

Megjegyzendő: a hatósággal nem együttműködő - a bejelentést elmulasztó - cégeket korábban hárommilliós bírsággal fenyegették. Ám látható: az öt - országszerte - emiatt megbírságolt cég esetében a penitencia meg se közelíti ezt az összeget. Búza László szerint azonban a helyi szakhatóságoknak saját hatáskörükben továbbra is lehetőségük van mérlegelni a bírság összegének meghatározásakor.