Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A light csapdái, avagy mikor könnyű a light?

  • 2007. augusztus 25.
  • humusz
Mit gondolnak, ha vásárláskor light termékek után nyúlnak? Biztosan energiaszegény élelmiszert vettek, sokat ehetnek belõle, hiszen nincs, vagy csak kevés energia van benne? [gondola.hu]
 
 

Mitől light a light?

Ha egy terméken a fenti felirat szerepel az természetesen azt jelenti, hogy annak az élelmiszernek az energiatartalma alacsonyabb, mint a nem lightos változata. Ezt azzal érik el, hogy a zsír vagy szénhidráttartalmát csökkentik. Vigyázat! Kevés olyan termék van ahol csak az egyik tápanyag adja az energiát. Nézzünk néhány példát!

· Üdítők esetében a cukor helyett mesterséges édesítőszert használnak, így ezek energiatartalma elhanyagolható. Gyümölcsleveknél a light már energiagazdagabb, mint a szénsavas italoké, hiszen több-kevesebb gyümölcsöt mindenképpen tartalmaz. Ha az eredeti recept szerint van benne hozzáadott cukor, azt ennél a változatnál is kicserélik.

· Margarinok. Alapvetően zsiradékot tartalmaznak, általában 80 grammot /10 dkg. A light felirat jelenthet 40%, de akár 25%-os zsírtartalmat is.

A fenti termékek esetén könnyű helyzetben van a vásárló, hiszen az adott üdítő vagy margarin energiatartalma egy fő tápanyagból - szénhidrátból, vagy zsírból- adódik. Így ha azt csökkentik tényleg „könnyedebb” lesz.

Mikor nem könnyű az eligazodás? Egy nyári üdítő édesség: a jégrém esetében. A jégkrémek cukrot és tejszínt is tartalmaznak. A light felirat esetén valamelyik összetevőt csökkentették, de valószínűleg nem mindkettőt.

Light nélkül is van light, csak egy kis odafigyelés kérdése!

Vegyük példának a zsiradékokat, hiszen ezek adják a legtöbb energiát! A húsoknál, ha jól választunk szintén sok felesleges energiát spórolhatunk. Ha ebédre sertéslapocka helyett combot vásárolunk már 15 grammal kevesebb zsírt eszünk, ami majdnem egy egész zsemle vagy egy kisebb banán energiatartalma. Gondoljuk meg, valóban rántott húst vagy halat, tejszínnel készült gyümölcslevest, sült krumplit kell enni? A következő táblázatban összefoglalóan láthatók a zsiradék csökkentését elősegítő praktikák:

Gyakrabban ajánlott

Ritkábban ajánlott

Az ételek elkészítésénél zsírszegény tejfölt, vagy joghurtot használjunk

Az ételeket tejszínnel, tejföllel készíteni

Sovány sajtot és túrót fogyasztani

Zsíros sajtok, zsíros, félzsíros túró

Sovány húst, húskészítményeket vásárolni

Zsíros, félzsíros húsokat, húskészítményeket vásárolni

Salátához a dresszing joghurt felhasználásával vagy olívaolajjal készüljön

Majonéz alapú dresszingek használata

Kenőzsiradéknak a csökkentett energiatartalmú készítmények használata

Normál energiatartalmú margarin, vaj alkalmazása

Gyümölcs, puding alapú desszertek

Vajkrémes sütemények, csokoládék, zsíros tészták

Nem elég önmagában a zsírszegényebb termékeket vásárolni, hanem megfelelően kell elkészítenünk őket. Vagyis ne süssük bő zsiradékban a sovány húst! Kevés olajjal teflon edényben, vagy sütőzacskóban fűszerekkel zöldségekkel elkészítve salátával és fél adag petrezselymes burgonyával nagyon ízletes és kiadós ebédet készíthetünk. Utána egy hideg gyümölcssaláta (tejszínhab nélkül) igazán üdítő!

(Erdélyi-Sipos Alíz, a TESZ Alapítvány dietetikusa)