Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lesz-e arányos szemétdíj?

  • 2007. április 04.
  • humusz
kuka_kivag_400Esélyes, hogy lesz! Persze, hogy mikor és milyen formában, arra még nem mernék fogadni, mindenesetre sok lényeges elvben egyetértünk a szaktárca képviselõivel és más hulladékos szereplõvel. Elõzõ cikkünkben (Milyen legyen az új szemétdíj szabályozás?) leírtuk a HuMuSz koncepcióját a szemétdíj-reformmal kapcsolatban, most a fontosabb reagálásokat foglaljuk össze. Szilágyi László írása.

 

 

 

 

Javaslatunk szerint a kommunális adóként kivetett hulladékdíjról mindenhol át kell térni a Ptk.-án alapuló díjfizetési rendszerre. Bíztatónak ítéljük, hogy a kommunális adóként kivetett hulladékkezelési díjformával a szaktárca sem ért egyet, tekintettel arra, hogy „ez a forma nem ösztönzi a lakosságot a hulladékkal történő gazdálkodásra, a kevesebb hulladék keletkezése érdekében történő cselekvésre.” Az ingyenes hulladékszállítással ugyancsak nem ért egyet.
Fontosnak tartjuk, hogy az egyes háztartásokkal, írásban kössenek szerződést a szolgáltatók. Az egyedi szerződések által növekedne a jogbiztonság, és a fogyasztói jogok érvényesítése is lehetségessé válna. A minisztérium szerint „a szerződéskötés azért nem előírás, mert a szolgáltatás igénybevétele kötelező, írott szerződés hiányában is, és a szolgáltatás felkínálása a Ptk. szerint helyettesíti az írott szerződést.” A helyzet javítását – ellentétben a HuMuSz-szal - nem feltétlenül az egyedi szerződéskötésekben látják, bár azokat elvileg nem ellenzik.

kuka_kivag_400Legfontosabb javaslatunk: arányos, két komponensű díjat vessenek ki! Ösztönözzön a díj a hulladékkeletkezés csökkentésére, és a hatékony hulladékgazdálkodásra. A kétkomponensű díj bevezetését a tárca is indokoltnak ítéli, a helyi rendeletek magasabb jogszabályokkal ellentétes gyakorlatát elítéli, de „a jelenlegi rendszerben ez ellen tenni a környezetvédelmi ágazatnak nincs lehetősége, tekintettel az önkormányzatok önrendelkezési jogára, amelyet azonban az önkormányzatok gyakran helytelenül alkalmaznak (azaz visszaélnek vele).”
Differenciált díjfizetést javasolunk: különböző díj bevezetését a különböző hulladékáramokra. A szakfőosztály egyetért azzal, hogy a szelektív hulladékgyűjtés költségének megnövekedése indokolja, hogy a koordináló szervezetek a jelenleginél nagyobb arányban fizessék meg a közszolgáltatónak, amely így csökkenti a lakossági díjat. „Azzal is egyetértünk, hogy azt a lakost, aki részt vesz a szelektálásban, azt anyagilag is érdekeltté kell tenni e tevékenységében.”
Meg kell teremteni és kötelezővé tenni a háztartásonkénti mérés és nyilvántartás valamilyen formáját. Ezzel a szaktárca nem ért egyet, mert olyan mértékű beruházásokra lenne szükség, ami a díj jelentős mértékű emelését vonná maga után. Pedig mérés nélkül az egésznek nincs értelme! Beruházásokra pedig szükség van, és inkább ide jöjjön a beruházási támogatás, mint az égetők építésébe...
A közpénzből épített ártalmatlanító berendezéseket nyilvánítsuk közvagyonná! A szaktárca is szeretné elérni, hogy az állami és EU-forrásokból épített vagyon ne kerülhessen magánkézbe. „Ugyancsak javasolta a szakmai főosztály, hogy a lerakás díjának adó jellegű megemelésével (igénybevételi járulék) tegyük drágábbá a lerakást.” Ez fontos lenne. Ha drágább a lerakás, nagyobb lesz a vegyes szemét díja, így az emberek hamarabb fogak szelektálni és komposztálni.
A gyűjtőszolgáltatók között erősíteni kell a piaci versenyt! A „szabad szolgáltatóválasztás” bevezetésével a szakfőosztály nem ért egyet: „a közszolgáltatás biztosítása a települési önkormányzat feladata, így a szolgáltató kiválasztását is e szervezetnek kell megoldania.” Mi bizony el tudnánk képzelni némi versenyt, pl. a nagyvárosok kerületei önállóan dönthetnének a közszolgáltatóról, ezt a szemétdíjak csökkenésében hamar tapasztalnánk.
Aktív szemléletformálási tevékenységgel kell segíteni, hogy az emberek minél több hulladékot elkülönítetten gyűjtsenek, a szerves hulladékot pedig komposztálják. Ezzel a szakfőosztály egyetért.
Nem állunk rosszul, tehát. Az igazi nagy mérkőzés még hátra van: a kommunális szolgáltatók még nem nyilatkoztak érdemben, de meghívtak minket az évi rendes konferenciájukra. Alig várjuk.

Szilágyi László