Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lerakófelszámolási akció Győrújfaluban

  • 2004. november 04.
  • humusz
Az Öko-Pack Kht. és a HuMuSz által kötött együttmûködési megállapodás keretében szervezett elsõ illegális hulladéklerakó felszámolás 2004. november 6.-án lesz Gyõrújfaluban.
SAJTÓMEGHÍVÓ

2004. november 6-án, szombaton

TÁJSEBÉSZET akció

Győrújfaluban

a HuMuSz, a Reflex és az Öko-pack Kht. szervezésében, amelyre ezúton is tisztelettel meghívjuk!

Az akció során négy illegális hulladéklerakót számolunk fel (kb. 250 köbméter hulladék). A felszámoláshoz az Észak-dunántúli MÉH Rt. biztosít munkagépeket, míg a hulladékot a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. által működtetett hulladéklerakó fogadja be.

Találkozó a Polgárnesteri Hivatal előtt, 8.00 órakor.

További információ:

Szűcs Gábor, Reflex Környezetvédő Egyesület, tel.: 06-96-316-192, 06-20-235-98-43

Privigyei Csaba, HuMuSz, tel.: 06-1-386-26-48, 06-70-563-97-29

Kérjük, tudósítsanak az eseményről!

Háttér

A Hulladék Munkaszövetség 2001 április 22.-én hirdette meg első ízben Tájsebészet elnevezéssel országos programját az illegális hulladéklerakók és az illegális hulladéklerakás okozta környezetvédelmi és társadalmi problémák kezelése érdekében. Véleményünk szerint a társadalom minden szintjének össze kellene fognia ahhoz, hogy a hatalmas mennyiségű, illegálisan felhalmozott hulladékot ártalmatlanítsuk, és megakadályozzuk az újabb lerakók keletkezését.

Ennek érdekében a HUMUSZ évről évre országos pályázatot hirdet iskolai csoportok, helyi közösségek, civil szervezetek számára, arra buzdítva őket, hogy mérjék fel környezetük illegális hulladéklerakói, majd társadalmi összefogással minél többet számoljanak is fel azokból.

A program 2004. évi kiírásában 173 csoport dolgozott, összesen 969 illegális hulladéklerakó adatait felvéve, amelyek közül 457 került felszámolásra. Az elmúlt évekhez viszonyítva ez az arány rendkívül magas, majdnem eléri az 50%-ot, tehát közel minden második feltárt lerakót a csoportok fel is számoltak.

A munkába bevont településeken érezhető morális és kulturális változás következett be a hulladékkezelés gyakorlatában, a megtisztított területeken közparkok, játszóterek, sportpályák létesültek, valamint helyi rendeletek is születtek az illegális hulladéklerakás megakadályozására. A csoportok, sokszor önkormányzati segítséggel - őrjáratokat szerveztek és szerveznek a megtisztított területek sorsának nyomon követése érdekében. Több államigazgatási eljárás is elindult az illegális hulladék elhelyezőkkel szemben, ami a civil technikák és érdekérvényesítés helyi erősítését szolgálják. A program fontos környezeti nevelési szerepet is betöltött: a kampányba legnagyobb számban bekapcsolódó oktatási intézmények tanulói szembesültek a hazai környezeti kultúra hiányosságaival és a megoldások keresése közben elindultak a környezet tudatosabb életvitel felé vezető úton. Környezetvédelmi területen hasonlóan nagy tömegeket megmozgató, a köztisztasági kultúránkat előtérbe helyező megmozdulásra a magyar zöld mozgalom történetében még nem volt példa!

Az idei évben a már hagyományos jutalmazási formák (fa játszótér, GPS-eszközök, digitális fényképezőgépek, szakkönyvek, szaktáborozás) mellett az Öko-Pack Kht.-vel kötött együttműködési megállapodás keretében a legeredményesebb csoportokat lerakófelszámolási akciókkal is szeretnénk díjazni. Az együttműködés lényege, hogy az Öko-Pack Kht. kötelezetti körébe tartozó közszolgáltatók munkagépekkel, szaktudással támogatják a kiválasztott csoportokat, amelyek takarítási akciónapok szervezésével megteremtik a lerakófelszámolások hátterét.

Az együttműködési megállapodás keretében az első felszámolási akcióra, amelynek megszervezésében az Öko-Pack Kht, Győrújfalu Önkormányzata, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Hulladék Munkaszövetség vett részt.

Hulladék Munkaszövetség