Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A lengyel iskolákból is eltűnik a kóla

  • 2005. szeptember 02.
  • humusz

anticola.jpg"Kivonja az erõsen édesített, nagy kalóriatartalmú italokat a lengyelországi iskolákból a világ legnagyobb üdítõital-gyártója, és helyettük gyümölcsleveket és vizet árusít iskolai automatáiban, mivel a lengyel közvélemény aggódik a gyerekek hízása miatt."

"A nyári szünet után az iskolába visszatérő gyerekek már nem találnak majd kólát és más hasonló édes italokat az iskolai automatákban - jelentette be Varsóban egészen hivatalosan Agnieszka Krejner, a Coca Cola Lengyelország környezetvédelmi menedzsere.

Krejner azt mondta: a cég önként határozta el az intézkedést, miután figyelemmel kísérte a gyerekek elhízásáról folyó társadalmi vitát. Mindazonáltal figyelmeztetett arra is, hogy ez még nem jelenti egyben azt is, hogy a gyerekek nem jutnak hozzá a kólához és a hasonló, nagy cukortartalmú italokhoz, mert a cég csak a saját ellenőrzése alatt álló automatákért vállalhat felelősséget."

Forrás: index

További részletek az Origo Üzleti Negyedéből:


"A Coca Cola egyre több országban ismeri el, hogy a gyerekkori elhízáshoz nagyban hozzájárul cukrozott alapkólájával. A cég igyekszik mihamarabb változtatni kólájának forgalmazásán, mert az ital a közbeszédben összekapcsolódik a túlsúlyos gyerekek fogalmával. A cég lengyel illetékesének képviselője szerint ezzel az italpiac más szereplőinek is igyekszik irányt mutatni. Ugyanakkor az illetékes is elismerte, hogy az iskolákban a vállalat tud váloztani, de nem zárhatja ki, hogy a gyerekeknek más kis boltok áruljanak italféleségeiből - közli az MTI.

A cukros üdítőket gyártó vállalatokat már az Egyesült Államokban is régóta bírálják, mondván: ők is jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy sok a túlsúlyos amerikai. Ezért az amerikai italgyártók szövetsége (ABA) arra szólította fel tagjait, hogy az általános- és középiskolákban lévő ital-automatákba csak ásványvizet, tiszta gyümölcslevet, illetve alacsony kalóriatartalmú italokat tegyenek, a felsőoktatási intézményekben pedig csökkentsék a felére az automatákból vásárolható üdítők mennyiségét. A gépeket működtető cégek egyelőre önkéntes alapon dönthetnek arról, hogy megfogadják-e a szövetség ajánlásait - írta korábban az mfor.hu.

A Coca Colára egyébként mostanában több tekintetben is rájár a rúd, nemrég az ivóvízkészlet elherdálásával vádolták aktivista szervezetek. A cég jogi lépéssel fenyegette meg azt az indiai fotóst, aki poszterén utcai kút előtt vízre váró színes kancsókat ábrázol, a háttérben pedig a vállalat emblémája látható. A vállalat már el is küldte a szerzői jog megsértéséről szóló figyelmeztetést az indiai fotósnak."

Forrás: mfor.hu