Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lemaradásban az e-hulladékok terén

  • 2005. július 13.
  • humusz
monitor.jpg "Nyolc EU-s kormány kapott az Európai Bizottságtól utolsó figyelmeztetést amiatt, hogy nemzeti jogalkotásában nem gondoskodott az elektronikus és elektromos hulladékokkal kapcsolatos uniós törvényeknek való megfelelésrõl az elõírt határidõre - közölte az Európai Bizottság, jogi lépéseket kilátásba helyezve az illetõ országokkal szemben. " 
"Az EU előírása szerint 2004 augusztusáig kellett volna az összes tagországnak beépíteni nemzeti jogalkotásába az elektronikus és elektromos hulladékok begyűjtésére és újbóli hasznosítására vonatkozó EU-s törvényeket. Az ezt elmulasztó nyolc ország - Nagy-Britannia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Málta és Lengyelország -, büntetésre is számíthat. "Senkinek nem tetszik, hogy kiselejtezett számítógépek és televíziós készülékek hevernek az út mentén, és szennyezik a környezetet" - közölte Sztavrosz Dimasz, az EU környezetügyi biztosa.

Az elektromos és elektronikus hulladék (e-hulladék) az egyik leggyorsabban növekvő terület az unióban a különféle hulladékfajták közül: minden évben 5 százalékkal több e-szemét keletkezik, háromszor több, mint amennyi a háztartási hulladék. Egy főre vetítve ez azt jelenti, hogy az EU minden állampolgára naponta 17-20 kg e-hulladékot termel - olvasható a bizottsági közleményben. Az e-szemétnek még ma is körülbelül a 90 százalékát kezeletlenül helyezik el hulladéklerakó helyeken vagy elégetik - fokozva ezzel a kockázatot, hogy veszélyes anyagok kerülnek a talajba, a vizekbe és a légkörbe.

A három törvény közül, amelyekkel ez ügyben a Bizottság foglalkozott, az első kettő az e-hulladékok begyűjtését érinti, ezen belül azt a lehetőséget, a vásárlók ingyenesen adhassák vissza e-szemetüket a vásárlás helyén, illetve hulladékátvevő helyeken. Ezek a törvények részletesen szabályozzák az újbóli feldolgozást és hasznosítást, valamint a gyártók pénzügyi kötelezettségeit. A harmadik törvény bizonyos veszélyes anyagok, döntően nehézfémek és ipari vegyi anyagok felhasználását tiltja meg elektronikus berendezésekben 2006. júliustól."


 Forrás: greenfo/reuters