Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lejárt élelmiszerekkel aratja sikereit egy dán kereskedés

  • 2016. november 28.
  • PKata

wefoodAhogy arról mi is beszámoltunk februárban, Dániában megnyílt a Európa első olyan élelmiszerboltja, ahol a szupermarketek lejárt dátumú, de még tökéletes élelmiszereit árulják, jelentős kedvezménnyel. A kezdeményezés hatalmas népszerűségnek örvend.

Általános problémája a tömegtermelésnek, hogy a fogyasztás sokszor képtelen követni az árubőséget, ami az élelmiszerek terén hatalmas mennyiségben eredményez hulladékot, valamint pazarló is egyben. A világon megtermelt élelmiszerek harmada a pazarlás miatt elvész. Emiatt számos országban kezdeményezték a konzervek és egyéb tartós élelmiszerek szavatossági idejének eltörlését, ugyanis a jogszabályok szerint a még teljesen fogyasztható termékeket is le kellene söpörni a polcokról.

Dániában a Wefood kezdeményezése más utat jár: a lejárt szavatosságú, de még fogyasztható élelmiszereket különböző üzletekből, gyártóktól, termelőktől gyűjtik össze önkénteseik, hogy utána egy speciális bolt polcain elhelyezve az eredeti ár töredékéért értékesítsék. Ezzel nem csak olcsóbban juthatnak élelmiszerhez a rászorulók Koppenhága két kerületében, hanem a befolyó összeget is jótékony célra fordítják. Mivel komoly korlátai nincsenek a lejárt élelmiszerek forgalmazásának, az emberi fogyasztásra alkalmas ételekből jótékonysági vásártis  tartanak.

A boltban minden generáció vásárol, egyetemi hallgatótól a nyugdíjasig - derül ki a Guardian beszámolójából. Persze a választék nagyban függ az aktuálisan beszerzett "friss árutól", azonban így is elég nagy mozgásteret jelent a vékonyabb pénztárcájúaknak. Az aktuális kínálatról rendszeresen tájékoztatják a vásárlókat, így valamennyire tervezni is lehet a bevásárlást.

 

Ha a vásárlók beszereztek minden fontosat, még tippet is kapnak, hogyan használhatják fel, a Wefood rendszeresen tesz közzé főzős videókat:

 

 

Forrás: http://hvg.hu

Kép: wefood facebook oldala