Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Le a nejlonzacskókkal! Banyatankkal a környezetért

  • 2015. július 07.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

Villámcsődülettel csatlakozott idén a Humusz Szövetség a minden évben megrendezett nemzetközi megmozdulásokhoz. A Nejlonzacskómentes Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a műanyag szatyrok és csomagolások okozta környezeti károkra. A flashmobon gurulós és egyéb többször használatos bevásárlótáskákkal versenyeztek a résztvevők.

 

banyatank 1

Aki ma délután fél öt tájékán a Móricz Zsigmond körtéren járt, egy furcsa eseménynek lehetett szemtanúja. A járókelők között hirtelen egy Rajt tábla jelent meg a magasban, amelynek hatására egy kisebb csapat indult el futva a Fehérvári úti piac irányába. Mint a legtöbb futóversenyen, a futamot itt is hangosbeszélőbe kommentálták. A helyzet rendkívüliségét azonban az okozta, hogy nem üres kézzel érkeztek a versenyzők: mindenkinél fellelhető volt egy gurulós bevásárlótáska - ami a szlengben „banyatank” néven vált ismertté – vagy bármi olyan tartós szatyor, amit a vásárlás során magunkkal tudunk vinni. A Fehérvári úton végighaladva jutottak el végül a versenyzők a célig, ami a piac bejáratánál volt. Ezután a lelkes csapat visszaindult a Humusz Házba, az úton végig hirdetve: „Le a nejlonzacskókkal! Éljen a banyatank! Éljen a nulla hulladék!”.

A verseny tulajdonképpen egy flashmob – magyarul villámcsődület – volt, amit a Nejlonzacskómentes Világnap alkalmából szervezett a Humusz Szövetség. Ezen a napon világszerte történtek hasonló akciók; mind arra hívta fel a figyelmet, mekkora problémát okoznak az egyszer használatos műanyag zacskók. A világnap hivatalos honlapján olvasható, hogy a világban percenként egy millió nejlonszatyrot használnak fel, de ezek – típustól függően – 100-500 év alatt bomlanak le (azaz esnek szét mikroszkopikus műanyag darabokra). Az óceáni szemét 80%-a is műanyag, amelyek akár olyan messziről is odakerülhetnek a folyókon keresztül, szél által, mint hazánk. A károk hatalmasak, de a problémára a megoldás pofon egyszerű: vásárlás során saját, többször használatos táskát, szatyrot használjunk, ne fogadjuk el a nejlonzacskókat az üzletekben. Erre az egyik legpraktikusabb eszköz pedig nem más, mint az egyre népszerűbb gurulós bevásárlótáska.

„A piacon való bevásárlás „banyatankkal” a közhiedelemmel ellentétben nem csak az idősebb generáció kiváltsága. Erre akartuk játékosan felhívni a figyelmet, amikor az eseményt szerveztük. A gúnynév szándékos használatával éppen a fiatalabb nemzedéket kívánjuk megszólítani, hogy ebben semmi kivetnivaló nincsen, kényelmes, környezetbarát megoldás, sőt, egyre divatosabbá is válik” – mondta Urbán Csilla, a Humusz nulla hulladék programvezetője és a flashmob főszervezője. „A felhívásra kifejezetten pozitív visszajelzéseket kaptunk, és sokan csatlakoztak nagy örömmel. A versenyzők közül többen is – köztük sok fiatal - már évek óta használják jól bevált „tankjaikat”, még nevet is adtak nekik.”

banyatank2

banyatank3

A futam célállomása sem véletlenszerű. A környezettudatos vásárlás során nem csak arra kell odafigyelnünk, mivel indulunk el beszerző körútra, de fontos szempont az is, hol vásárolunk. A piacon nagyrészt csomagolóanyag-mentes, hazai termékeket vásárolhatunk, ezzel is csökkentve ökológiai lábnyomunkon. Ha valakinek nincsen gurulós bevásárlótáskája, az se keseredjen el; kistáskába, hátizsákba könnyen összehajtható vászon, illetve tartós műanyag szálas szatyrok széles választéka áll rendelkezésre minden tudatos fogyasztó számára.


Forrás: greenfo.hu