Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az űrhulladékok Föld körüli keringése

  • 2015. január 28.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A NASA kutatásai alapján 100 millió törmelékdarab lebeg a Föld körül, ebből nagyjából 20 000 db öt centiméternél nagyobb, és 16 000 db, amelyik "valódi" űrhulladéknak számít. Ezek már 10 centiméternél is nagyobb átmérőjűek - akad köztük autónyi méretű is -, ezért komolyan veszélyeztetik a még működő műholdakat, a Nemzetközi Űrállomást, sőt, minket földi halandókat is.

A hulladék nagy része kiszuperált műholdakról és régi rakétákról vált le. Legtöbbjük saját oribtális pályájukon kering, ám számos darab időről időre - más űrszeméttel való ütközés, és a Föld tömegvonzásának következtében - bolygónk felé veszi az irányt. A kisebbek már a légkörben elégnek, a nagyobbak azonban néha elérik a Földet és teljesen váratlan helyeken csapódnak be. Még ha észlelik is a légkörbe való belépésüket, röppályájukat akkor is képtelenség előre kiszámítani. 
Így történt
ez most májusban is, amikor egy brazil halász az egyik európai műhold felbocsátásából származó, több méteres borítólemezére lelt Amazónia egyik folyójában. Az űrszemét léte, annak egyre nagyobb száma tehát cseppet sem veszélytelen.

A zsúfolt égbolt vizualizálása céljából készült az Orbital Objects, egy interaktív weboldal, amelyen megtekinthetjük a Föld körüli űrhulladékok elhelyezkedését. A zöld pontok az aktív műholdakat jelzik, az inaktív szatelitek szürke pontokként jelennek meg, a körülöttünk keringő űrszemetet pirossal jelölték az oldal készítői. Az Orbital Objects ide kattintva elérhető.

Bár több "űrszemét-szedési" projekt is a megvalósulás irányába halad, de nincs garantáltan működő megoldás az űrszemét eltűntetésére.

Forrás: ecolounge.hu