Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lahn-patak

  • 2006. április 24.
  • humusz
Eredeti állapotába állítják vissza a Szentgotthárd környéki Lahn-patakot. A költségekre közösen pályáztak a magyar és osztrák vízügyi szervezetek.

A Lahn-patak Ausztriában ágazik ki a Lapincs folyóból, a határt Szentgotthárd és Rábafüzes között lépi át, majd Vasszentmihálynál a Vörös-patakba, majd azzal együtt a Rábába torkollik.

A szakemberek szerint a patak életterének pusztulása mintegy száz évvel ezelőtt kezdődött, ma már, a vízfolyás további fennmaradása érdekében elodázhatatlan a természetes állapot visszaállítása.

Négy évvel ezelőtt a patakra árapasztó vápát építettek, ezzel megnőtt a vízhozam. A felújítás befejezése után a tervek szerint tovább csökken a Szentgotthárd térségében fenyegető árvízveszély.

A rekonstrukció közös osztrák-magyar projekt keretében történik. Visszaállítják a patakmeder természetes kanyarulatait, a partra fákat ültetnek, mesterséges szigeteket alakítanak ki. Az elképzelések szerint a vonzó természetes környezet a térség idegenforgalmára is pozitív hatással lesz.

Az osztrák oldalon már tavaly májusban elindult a munka, a 110 kilométeres szakaszt 4,1 millió euróból újítják fel. A 10 kilométeres magyar szakasz rekonstrukciójának költsége 170 millió forint, ennek felét az unió fedezi, a további költségeket a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, illetve kisebb mértékben két civil szervezet finanszírozza.

A Lahn patak rehabilitációja az idén nyáron kezdődik, a munka várhatóan egy évig tart.

forrás: Szentgotthárd Nemhivatalos Honlapja

(www.nh.sztg.hu)