Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A KvVM válasza

  • 2006. szeptember 26.
  • humusz
Múlt heti írásunkra "Minõsíthetelen HIR válaszolt a tárca.

A hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet szerint beérkező adatszolgáltatások fő célja, hogy valós képet adjon az országban keletkezett és kezelt hulladékok mennyiségéről. Ezen valós adatok ismeretében válik lehetővé az Európai Unió felé történő adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése, és a nyilvánosság informálása is. A Korm. rendelet szerinti adatszolgáltatás alapján a hulladékra vonatkozó statisztikákról szóló 2150/2002 EK rendelet szerinti 2004. tárgyévről szóló adatszolgáltatás teljesítése az előírt határidőig, 2006. június 30.-ig megtörtént.

A Korm. rendelet szerinti adatszolgáltatások adatlapjai a környezetvédelmi szempontból nyilvános adatokon kívül tartalmaznak személyes adatokat is, ezért ezek közvetlenül nem adhatók ki harmadik fél részére. Az adatlapok adatainak a Hulladékgazdálkodási Információs Rendszerbe (HIR) történő rögzítése a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek feladata. A HIR-ben rögzített adatok csak ezek ellenőrzését és feldolgozását követően válnak hozzáférhetővé a felügyelőségek és a nyilvánosság számára.

A 2004. évi adatokat 2005. március 01-ig kellett bejelenteni. Ezek rögzítése, ellenőrzése majd feldolgozása jelentette a HIR rendszer működésének első évét. Az adatok sokasága, a rendszer összetettsége és a működtetéssel kapcsolatos tapasztalatok értelemszerű hiánya miatt az adatellenőrzés sok adathiányt és hibát tárt fel. Ugyanakkor a nyilvánosság hiteles tájékoztatása és a nemzetközi adatszolgáltatás teljesítése megköveteli az adatok pontosságát és teljességét. A felügyelőségi hatáskörben történő hiánypótoltatás és javíttatás esetenként több konzultációt tett szükségessé a kötelezettekkel, így hosszú időt vett igénybe. Csak ezután kerülhetett sor a KSH bevonásával az adatbázis statisztikai szempontból történő felülvizsgálatára és elemzésére. A feldolgozott adatok 2006. július 20-án váltak a hozzáférhetővé a felügyelőségek és a nyilvánosság számára. Megjegyezzük, hogy az előzőek szerinti folyamat egy induló, országos kiterjedésű, több százezer adatot kezelő informatikai rendszer esetében nem rendkívüli.

Ha tehát a Hulladék Munkaszövetségnek 2006. július 20. előtt fordult adatkéréssel a felügyelőségek felé, ez a fentiek miatt még nem volt teljesíthető. A fordulónapot követően azonban a 2004. évi adatokról már kellett volna információt kapnia, ennek elmaradása esetén pedig élhetett volna a jogorvoslat lehetőségével. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ugyanakkor csak a tudomására jutott panaszok kezelésében tud segítséget nyújtani. A Minisztériumhoz érkező adatkéréseket folyamatosan teljesítjük, és előkészítés alatt van az interneten történő adat hozzáférés biztosítása is – jelenleg a tesztelés során felmerült programhibák javítása van folyamatban. Szintén folyamatban van az Országos Hulladékgazdálkodási Terv felülvizsgálatához szükséges adatok leválogatása és értékelése.

A Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer működtetésének második évében már jól látszik, hogy a 2005. évi, 2006. március 01. határidővel beérkezett adatok feldolgozása sokkal simábban zajlik, és az első évi ismeretek hasznosításával várhatóan lényegesen rövidebb időt vesz igénybe. A Központi Statisztikai Hivatal tapasztalata szerint egy hasonló rendszer optimális működésének kialakulásához 3 év szükséges.