Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A KvVM csökkentené a környezetbarát termékek áfáját

  • 2006. március 08.
  • humusz
A környezetbarát termékek versenyképesebbé tételéhez érdemes lenne csökkenteni az ezeket terhelõ általános forgalmi adót - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a "Hulladékból Termék 2006" címmel megrendezett kiállítás március 7-ei megnyitóján Budapesten.

A miniszter szerint a "zöld" termékek áfacsökkentésének pontos részleteit az adónem átfogó reformjának keretében kell megfontolni a következő kormányzati ciklusban.
Demszky Gábor főpolgármester a megnyitón megjegyezte, hogy az újrahasznosított anyagból készült termékek piacra jutását az adócsökkentés mellett a gyártóknak nyújtott kedvezményes hitelekkel is elő kell segíteni.
Persányi Miklós felhívta a figyelmet, hogy a környezetbarát termékek terjedését a gazdasági szabályozó eszközök közül leginkább a termékdíj ösztönzi a gyártókon, illetve importőrökön keresztül. A miniszter magyarázata szerint a hulladékok keletkezéséért felelős cégeknek évről-évre egyre nagyobb hányadot kell visszagyűjteniük, illetve újrahasznosítaniuk a kibocsátáshoz képest, amennyiben el akarják kerülni a kellőképpen magasan megszabott termékdíjakat.
Persányi Miklós rámutatott, hogy az újrahasznosítás szempontjából kulcsfontosságú szelektív gyűjtést a különválogatott szemetet fogadó színes kukák teszik lehetővé. Adatai szerint az elmúlt négy évben megnégyszereződött a szelektív gyűjtésre alkalmas hulladékszigetek száma, s mára eléri a 4 ezret.
Jelenleg ez a rendszer 4 millió ember számára teszi lehetővé a környezetbarát hulladékkezelést, három éven belül 8 millióra bővül a hálózat - jegyezte meg a miniszter.

Székely Anna, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének (KSzGySz) ügyvezető igazgatója szerint a kiállításon megjelent mintegy 70 cég mellett még ugyanennyi foglalkozik újrahasznosítással Magyarországon. Az iparág árbevétele 80-120 milliárd forintra becsülhető. Az ügyvezető igazgató szintén a piaci szereplés megkönnyítésében látja a másodlagos nyersanyagból készült termékek népszerűbbé válását.

A Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében péntekig látogatható kiállításon az üveg-, alumínium-, műanyag és a fahulladék felhasználásának lehetőségeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A rendezvényre 3 ezer diákot várnak a szervezők, a KSzGySz, valamint a csomagolási hulladékok újrahasznosítását koordináló Öko-Pack Kht.

forrás: Greenfo