Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A KvVM beleszólhat az osztrák hulladékégető engedélyezésébe

  • 2006. június 15.
  • humusz
Van beleszólása Magyarországnak a határ közelében, osztrák oldalon tervezett hulladékégetõ engedélyezési folyamatába - mondta R. Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi ás Vízügyi Minisztérium szóvivõje.

A KVM a hónap elején írt levelet az osztrák társminisztériumnak abból a célból, hogy tájékozódjon a szentgotthárdi civil szervezetek által vitatott, egyelőre csak a beruházó internetes oldalán nyilvántartott projektről. Az illetékes burgenlandi kormányzat válaszlevelében azt ígérte, hogy a beruházással kapcsolatos, ősszel várható környezeti hatásvizsgálati eljárásba bevonja a magyar hatóságokat is - közölte a szóvivő.

Az országhatárokon átterjedő környezeti hatásokról egyezmény rendelkezik, s ennek Ausztria és Magyarország is tagja. Ugyan az 1997 óta hatályos Espoo-i egyezmény vétójogot nem biztosít a magyar hatóságoknak, viszont az engedélyezési folyamatban részt vehetnek. A környezeti hatásvizsgálati eljárás során a cég engedélykérelmének elbírálásakor a burgenlandi kormányzatnak figyelembe kell vennie azokat a környezeti szempontokat is, amelyeket magyar részről a hatóságok megszabnak - mutatott rá a szóvivő. Hozzátette, hogy az ügyben a cég magyar területen is köteles lesz lakossági fórumot tartani, és azt ott felvetetteknek megfelelően tervezni projektjét.

A BEGAS Kraftwerk GmbH terveinek megfelelően 2010-től működne a magyar határtól pár száz méterre hulladékégető, amely ellen a múlt héten tiltakozott több civil szervezet a rábafüzesi határátkelőnél, a szentgotthárdi önkormányzat támogatásával A tervezett létesítmény évi 200 ezer tonna kapacitású lenne, és települési hulladékot, illetve szennyvíziszapot égetne energetikai célból. R. Bakonyi Ágnes megjegyezte, hogy a burgenlandi kormányzat a hónap végén tájékozódik a cégnél részleteiben a tervezett hulladékégető műről. A osztrák fél válaszlevélében megígérte, hogy tudatja a KVM-mel is az informális találkozón beszerzett új információkat.

Forrás:greenfo