Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld hajózás

  • 2013. január 25.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A tengerjárók vizsgálata kitér a hajók szennyvízkezelésére, áramfejlesztésére, és a vízszennyezésére. Mindezek alapján összeállították a tengerjáró hajók zöld listáját.

A Friends of the Earth nevű szervezet 15 legnagyobb hajóstársaság 148 hajóját, illetve azok környezetre gyakorolt hatásait vizsgálta meg, és összeállították a tengerjárók zöld listáját.

Egyes vizsgálatok szerint egy átlagos, többezer utast szállító tengerjáró 700 mszennyvizet termel hetente - ezt a mennyiséget pedig legtöbbször az óceánba öntik bele, mérgezve ezzel a vizet és annak élőlényeit is.

A szervezet három szempontot vizsgált a tanulmányban: a szennyvízkezelést, az áramfejlesztés módját (a parton állva csatlakoznak-e az ottani elektromos rendszerhez, vagy generátorokat használnak-e), és a vízszennyezés mértékét.

Most harmadszor készítettékel ezt a környezetvédelmi vizsgálatot, és idén a Disney Cruise Line kapta a legjobb minősítést (A-). Az indoklás szerint a hajóstársaság tengerjáróin a legjobb a szennyvízkezelés. (Először adtak ki A-s minősítést hajóstársaságnak!)

A legnagyobb flottával rendelkező Carnival Cruises 2010-ben F-nél járt, idén már D+-ig jutottak, de régi típusú hajóikon továbbra is elavult a szennyvíz és szemét kezelésének módja.

A lista legvégén, a P&O, a Costa és a Crystal Cruises található, mindhárom F minősítést kapott.

A részletes lista itt olvasható.

Forrás: Vojázs