Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újra elővenné a betétdíjat a kormány

  • 2013. szeptember 16.
  • Pauló Gergő

A Vidékfejlesztési Minisztérium számításai szerint a betétdíjrendszer bevezetése tízmilliárd forintos beruházást igényel, és évi 90 milliárd forintos forgalmat eredményezne – írta a Magyar Hírlap.

A lap hétfői számában megjelent írás szerint a jelentős környezetvédelmi haszon mellett a rendszer fenntartása a költségvetést sem terhelné, a vissza nem vitt palackokból származó bevétel évi tizenötmilliárd forintra tehető.

A harmincforintos betétdíjjal érintett termékek közé az üveg- és PET-palackok mellett a műanyag joghurtos poharak is bekerülhetnek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a jövő évi választási ciklus után vezetné be az Európa számos országában sikeresen működő betétdíjrendszert – mondta a lapnak Illés Zoltán, a tárca környezetügyért felelős államtitkára.

Magyarországon évente hatvanezer tonnányi PET-palack kerül forgalomba, többsége pedig, bár egyre többen csatlakoznak a szelektív hulladékgyűjtéshez, így is a szemétdombokon végzi – tette hozzá. Megjegyezte azt is: „a betétdíjrendszer a kilencvenes évek előtt Magyarországon kiválóan működött, de csak a sörös- és néhány szörpös üveg tekintetében maradt meg, ezért ismét szeretnénk kiterjeszteni a betétdíjjal érintett termékek körét”.

Utalt arra is, hogy hasonló rendszer ma nemcsak Ausztriában vagy Németországban és a skandináv országokban működik, hanem például Horvátországban is.

Forrás: hvg.hu