Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

TeSzedd! országos szemétszedő akció

  • 2014. április 07.
  • Ressinka Agnes

A Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) Nonprofit Kft. az idei évben is megszervezi a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót. Az eseményre országszerte május 9-11. között kerül sor. ( www.teszedd.hu )

Magyarország legnagyobb önkéntes környezetvédelmi megmozdulása eddigi határait többszörösen is átlépi, hiszen amellett, hogy háromnaposra bővül, a nemzetközi porondra is kilép. A TeSzedd! akcióval hazánk idén az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében a „Let’s Clean Up Europe!” („Tisztítsuk meg Európát!”) elnevezésű projekthez csatlakozik. Május 10-én egyszerre 28 európai országban tartanak a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.


A TeSzedd! akcióba az OHÜ Nonprofit Kft. minél szélesebb körben igyekszik bevonni a lakosságot: az elsődleges célcsoportot az ifjúsági szervezetek, tanintézmények és iskolák, valamint vállalatok, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek és gyerekes családok alkotják. A TeSzedd!-en való részvétel megszervezése kifejezetten hasznos lehet minden gyerekek, fiatalok oktatásával, nevelésével foglalkozó intézmény számára , hiszen az akció során szerzett tapasztalatok mind a diákok, mind a pedagógusok oldaláról támogathatják, könnyebbé tehetik a tanulók környezeti nevelését.

A rendezvény célja egyrészt szűkebb-tágabb környezetünk megtisztítása az eldobált szeméttől, másrészt azt szeretnénk elérni, hogy minél több ember figyeljen oda a környezetére, és minél kevesebb szemeteljen. A tapasztalataink és a hozzánk érkező visszajelzések azt mutatják, hogy aki egyszer részt vesz egy ilyen akcióban, azután sokkal környezettudatosabb módon éli mindennapjait. A TeSzedd! akcióval rá kívánjuk irányítani a figyelmet az önkéntesség fontosságára, emellett egy ilyen hatalmas rendezvénynek igazi közösségépítő szerepe is van, amire a mai szürkülő, elidegenedő világban kifejezetten nagy szükség van.

A TeSzedd! akció előkészületei már nagy erőkkel zajlanak. Március 5. óta folyamatosan érkeznek jelentkezések azoktól, akik helyi koordinátorként találkozási pontot szerveznének, ezzel együtt önálló csoportot (minimum 10 fő) regisztrálnának. Egyénileg regisztrálni és az egyes találkozási pontokhoz csatlakozni április elejétől lehet. A jelentkezés az akcióban való részvételre mindkét esetben az interneten keresztül történik (www.teszedd.hu) . A regisztráció 2014. május 2-án zárul.

Mivel akciónk során az önkéntesség népszerűsítésére is törekszünk, közreműködőink számára költségtérítést nem tudunk biztosítani, ám magunkra vállaljuk a kézi szemétszedéshez szükséges eszközök (zsákok, kesztyűk, kötözőanyagok stb.) biztosítását, valamint az összeszedett szemét elszállítását és ártalmatlanítását.


Tavaly összesen 1075 helyszínen több mint 100 ezer önkéntes vett részt az akcióban, az idei TeSzedd keretében az eddigi résztvevők számát szeretnénk túlszárnyalni.


Ebből a megfontolásból kérjük, hogy az Ökoiskolák aktívan vegyenek részt ebben a programban is azért, hogy május 9-én, 10-én és 11-én Magyarországon a korábbiakat is meghaladó számú helyszínen és minél többen vegyünk részt a TeSzedd! akcióban!

További információ: Bedő Károlyné, [email protected]

Forrás: Ökoiskola hírlevél

             http://www.ofi.hu/okoiskola/hirlevel