Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Óceántakarítási projekt

  • 2014. június 11.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Tudósok százai vizsgálták már, hogyan lehetne az óceánokban felhalmozódott 20 milliárd tonnányi műanyag hulladékot eltávolítani, de hiába. Egy fiatal holland feltaláló azonban nem hagyta ennyiben a dolgot. Megvalósíthatóvá vált az eddigi legnagyobb szemételtakarító program, az Óceántakarítási projekt (The Ocean Cleanup)! 

A 19 éves holland Boyan Slat szerint 10 éven belül kitakaríthatjuk a világ óceánjait. A legnagyobb élővizek megtisztítása korábban lehetetlennek tartott ötlet volt. Most ez a holland fiú mégis azt állítja, hogy nem csupán orvosolható ez a probléma, de mindez 10 éven belül valósággá válhat, és még profitot is termelhet.

Slat még az iskolai évek alatt rukkolt elő ötletével, majd papírra is vetette óceántakarító koncepcióját. Amikor ez publikálásra került, azonnal felfigyeltek rá a tengeri szakértők. Tudósok százai vizsgálták már, hogyan lehetne az óceánokban felhalmozódott 20 milliárd tonnányi műanyag hulladékot eltávolítani, de hiába. A fiatal holland feltaláló azonban nem hagyta ennyiben a dolgot, s egy év kutatás és kísérletezés után, közel 100 szakember bevonásával 2014. június 3-án közreadták tanulmányukat (The Ocean Cleanup - Feasibility Study). "MEGVALÓSÍTHATÓ!" - ezzel a felkiáltással posztolták közel 600 oldalas anyagukat az Ocean Cleanup Facebook oldalára. 

A megközelítés bölcs, mert nemcsak az élővilágban okozott károkat veszi számításba, hanem a szemétszigetek által okozott gazdasági veszteségekre is komoly figyelmet fordít. Ezek figyelembevételével már nemcsak a környezetvédők fognak felfigyelni erre a gigantikus műveletre, hanem a legnagyobb cégek és szövetségeseik is.

A koncepció szerint az Óceántakarító rendszer (Ocean Cleanup Array) a víz felszínén úszó üreges Dyneema (magas molekulasűrűségű polietilén) anyagból készült csövekből (továbbiakban: boom) áll, melyek az áramlatnak köszönhetően begyűjtik és koncentrálják a hulladékokat. A megadott szögben installált boomoknak és az áramlatnak köszönhetően a lebegő hulladék egy 11 méter átmérőjű, 58 méter magas henger alakú begyűjtő toronynál sodródik össze, ahol egy futószalag emeli ki a szennyeződéseket a vízből, majd egy tárolóba továbbítja. 

A begyűjtött hulladék hasznosításával (energetika, olajsajtolás, újrafeldolgozás) - az előzetes kalkulációk szerint 300 millió eurós összköltségvetéssel, 100 km hosszú csápokkal kb. 10 év kell a Csendes-óceáni szemétsziget nagy részének eltüntetéséhez (3-4 év tervezés, kutatás, kivitelezés, 5 év üzemeltetés)- pedig fedezni kívánják a kivitelezési költségeket. A fókuszterület közel 200 kilométerre található San Francisco partjaitól.

S mi lesz a begyűjtött halakkal, s élőlényekkel? - hangzik jogosan a kérdés. Az élőlényeket, mint pl. a planktonokat leválasztják egy speciális centrifugális technikával, így csak az újrafelhasználásra kerülő műanyagok maradnak meg. Mivel hálót nem használnak a tisztítás során, ez a passzív módszer lehet a legkíméletesebb a tengeri ökoszisztémákkal.

Az elkövetkező 3-4 évben sor kerül a felmerült kérdések, részletek tisztázására, majd az élőben tesztelésre. Ez idő alatt a technológia is tovább fejlődik, illetve lesz idő kitalálni, piackutatást végezni, hogy a kitermelt műanyag hulladék hogyan és mire hasznosítható a legjobban. Ezután kezdődhet meg a maga a takarítási munka, ami előreláthatólag 5 évig tart majd. 2024-re ennek köszönhetően a hulladékok fele kerülhet ki a legnagyobb élővizekből, ami továbbra is nagyon komoly felelősséget ruház a gyártókra és a lakosságra, mert az esetleges jövőbeni szennyezések beláthatatlan károkat okozhatnak a tengeri ökoszisztémában, az élelmiszerláncban és a szén-dioxidot elnyelő korallzátonyokban.

Tartsuk fejben, hogy a körforgásba kerülő szennyező anyagok visszajutnak hozzánk, tovább terjesztve a szennyezést mind természeti környezetünket, mind az emberek egészségét veszélyeztetve. Változtatni kell vásárlási szokásainkon: kerüljük a műanyag zacskók és a palackok használatát, használjunk vászontáskát! Igyunk csapvizet vagy szikvizet, így nem keletkezik annyi üres PET-palack a háztartásban! Mellőzzük a többszörösen becsomagolt termékeket, és persze ne dobáljunk szemetet az óceánba!

Forrás: www.greenfo.hu