Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lustaság és információhiány

  • 2011. június 28.
  • Molnár András

Az italos kartondobozokkal foglalkozó szervezet és az egyik internetes portál júniusi sajtóközleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakosság nagy része nem rendelkezik megfelelő mennyiségű és rendszerességű ismerettel a szelektív hulladékgyűhtésről. A lakosság 19%-át még mindig az a tévhit tartja vissza a hulladék szelektív gyűjtésétől, hogy a különválogatott típusokat úgyis összeöntik a többi hulladékkal, 3%-ot pedig az, hogy nincs rá ideje - derül ki a felmérésből.

 

10-ből 8 újrahasznosítható italos karton (tejes és gyümölcsleves karton dobozok) még mindig a hulladéktelepeken végzi, mert a magyarok 57%-a állítja, nincs a közelében elegendő szelektív gyűjtősziget, 20% körülményesnek tartja a hulladékok otthoni különválogatását– derül ki az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) és a Stop.hu közös felméréséből. Saját bevallása szerint a magyar lakosság 67%-a gyűjti szelektíven a csomagolási hulladékokat, 43%-a pedig a hulladékká vált italos kartondobozokat is külön válogatja. Ezzel szemben a tejek és gyümölcslevek csomagolására szolgáló italos kartondobozok szelektív gyűjtését szorgalmazó IKSZ adatai szerint az elmúlt évben forgalomba került dobozoknak mindössze 17,7%-a került visszagyűjtésre és újrahasznosításra. Ez alapján a magyar lakosság mindössze egytizede gyűjtötte szelektíven ezt a csomagolást, miközben a kutatás adatai szerint csaknem minden második lakos állítja magáról, hogy különválogatja ezt a hulladékot.

Ki mit gyűjt külön és miért nem?

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) és a Stop.hu internetes portál 2011. április és május hónapban végzett közös online felmérést 1.400 fő bevonásával, annak érdekében, hogy felmérje a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait, ezen belül is az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére vonatkozó szokásokat.

Háztartásainkban rengeteg csomagolóanyag fordul meg, de ezek némelyikéről, mint kiderült, igen alacsony arányban gondolkodunk felelősen. Az otthonainkban leggyakrabban előforduló csomagolás típus a műanyag palack (91,3%), amelyet a felmérésben résztvevők 83,7%-ban gyűjti vissza szelektíven. Ezzel szemben az italos kartondobozat, amelyek a felmérésben megkérdezett háztartások 80%-ában fordulnak elő, már csak feleannyi lakos, a megkérdezettek 43%-a gyűjti vissza. Üveg csomagolással a megkérdezettek 79,8%-a találkozik rendszeresen otthonában és 76%-uk pedig szelektíven is gyűjti. Alumíniumdoboz a felmérésben résztvevő háztartások 79%-ában előforduló csomagolóanyag, de visszagyűjtésük, az italos kartonokhoz hasonlóan alacsony, mindössze a megkérdezettek 41,4%-a gyűjti anyaga szerint különválogatva e csomagolóanyagot.

A szelektív gyűjtéstől való távolmaradás okai tekintetében a megkérdezettek 57%-a még mindig azt hozza fel „mentségként”, hogy környékéről hiányoznak, vagy túlságosan távol esnek a gyűjtőszigetek, míg 20% azért nem vesz részt benne, mert körülményesnek ítéli a hulladék otthoni különválogatását. Összességében a válaszadók 52% ítélte meg úgy, hogy nem jut el hozzá elég információ a szelektív hulladékgyűjtésről.

A hulladék érték, nem szabad veszni hagyni

Ma már a lakosság 99%-a tisztában van azzal, hogy a szelektíven visszagyűjtött anyagokból újra termékek készülhetnek, így visszajutnak az anyagok körforgásába, mégis csak töredékük törődik unokáink jövőbeli környezetével. Önbevallás alapján a résztvevők 49%-a gyűjti szelektíven a hulladékot azért, mert így hozzájárul a különböző anyagok újrahasznosításához, 31% azért, mert így nem szennyezi környezetét, 12% azért, mert így csökkenti ökolábnyomát, 7% pedig azért, hogy ezzel segítse a nyersanyagokkal való takarékoskodást. Az összegyűjtött és hasznosított anyagok mennyiségei azonban nem igazolják ezeket az evidensnek tűnő válaszokat.

Hulladékhegyek helyett papírkéztörlő

 „2010 végén már mintegy 8 millió embernek volt lehetősége az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére, de csak 20%-uk gyűjtötte valóban külön ezt a hulladéktípust” – mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. „E csomagolóanyag gyűjtésének egyik akadálya, hogy a gyűjtésre szolgáló edény városonként eltérő, így a lakosság bizonytalan abban, hogy ezt az értékes nyersanyagot jelentő hulladékot, melyik edénybe dobja. Magyarországon a forgalomba kerülő 9-10.000 tonna italos kartondoboznak mindössze 17,7%-a gyűlik vissza szelektíven, míg az Európai Unió átlaga 2009-ben 35% volt!” – tette hozzá az ügyvezető.

A kutatásban megkérdezettek 94%-a válaszolta helyesen, hogy az italos kartondoboz újrahasznosítható, 45%-uk pedig azt is jól tudta, hogy 75%-ban papírból áll. Ennek ellenére mindössze 43% azok aránya, akik saját bevallásuk szerint szelektíven gyűjtik ezt a csomagolóanyagot. Sajnos azonban az összegyűjtött italos karton mennyiség jóval kevesebb.

Pedig az újrahasznosítás során olyan újrapapír termékek készülhetnek italos kartondobozból, mint hullámkarton doboz, (a felmérésben résztvevők 70%-a tudta), vagy akár épületi belső válaszfal (32% tudta), de olyan hétköznapi termékek is, mint szalvéta, toalett papír, törlőkendő (20% tudta) vagy tojástartó (68% tudta) és jegyzetfüzet (19% tudta). Kár ezeket veszni, hagyni.

Forrás: IKSZNET