Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lesújtó a karácsonyi akciók ellenőrzések eredménye

  • 2011. március 23.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közzétette a karácsonyi akciós termékekkel kapcsolatos ellenőrzésének eredményeit: minden második áruházban találkoztak jogsértő tevékenységgel.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2010. november 22. és december 19. között lezajlott ellenőrzésének célja az volt, hogy a kedvezményes termékek ára és egységára megfelelően feltüntetése került-e, illetve az áralkalmazási szabálytalanságok felderítése és szankcionálása. Az akcióban az NFH valamennyi regionális felügyelősége részt vett. Az ellenőrzések során összesen 27 áruházlánc karácsonyi akciós tevékenységét, valamint az általános kereskedelmi feltételekre vonatkozó jogszabályi előírások megtartását vizsgálták a felügyelőségek. Ennek során összesen 414 áruházban, illetve üzletben történt ellenőrzés, minden másodikban tapasztaltak jogsértő tevékenységet.

Akciós eladási ár feltüntetésével kapcsolatos szabálytalanságot a vizsgált 414 üzlet közül 131 üzletben, a vizsgált 36 319 db termék 4 százaléka esetén tártak fel az ellenőrzések. A szabálytalanságok az akciós ár feltüntetésének elmulasztásából vagy az ár nem egyértelmű feltüntetéséből adódtak.

Az akciós egységár feltüntetésére vonatkozó előírások megtartását a felügyelőségek 22.990 db termékféle kapcsán ellenőrizték, szabálytalanságot a termékfélék 1 százaléka esetén észleltek, az akciós egységár feltüntetésének elmulasztásából, illetve hibás feltüntetéséből adódóan.

Az ellenőrzések időszakában a felügyelőségek 125 reklámújságban közel 14.000 termék akciós árának feltüntetését vizsgálták. Nyolc reklámújság esetén állapítottak meg az akciós egységár feltüntetésével kapcsolatos szabálytalanságot. A felügyelők a meghirdetett akciók megvalósulását 556 esetben, 14.986 db termék próbavásárlásával ellenőrizték, az esetek 34 százalékában, 571 db termékkel kapcsolatban tapasztaltak szabálytalanságokat.

Példa arra is volt, hogy az üzletek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megvalósításával az akciós árnál magasabb áron értékesítették a terméket. 117 féle terméknél valótlan tájékoztatást adtak a kedvezmény meglétéről, mértékéről, illetve az ajándékról.

Az ellenőrzés kedvező tapasztalatokkal is szolgált, mert a vállalkozások a nyugtaadási kötelezettségüknek minden üzletben eleget tettek.

Az ellenőrzések során a feltárt jogsértések miatt a regionális felügyelőségek többféle szankciót is alkalmaztak: kötelező határozatot adtak ki az ellenőrzések során tapasztalt kisebb hiányosságok pótlására és a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére. Összesen 30.590.000 forint értékben róttak ki fogyasztóvédelmi bírságot, és 3 esetben indult szabálysértési eljárás, melyek során 15 000 Ft értékű szabálysértési bírság kiszabására került sor. 10 esetben figyelmeztetéssel megúszták a szabálytalankodók az ellenőrzést.

A jelentés teljes szövege letölthető innen.