Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

JELZÉSEK 2011- A globalizáció és a környezet szerepe az ön életében

  • 2011. július 03.
  • Scheuer Zsuzsanna

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) rendszeresen elkészíti "Jelzések" című kiadványát, amely minden évben néhány kiemelt témakört körbejárva tájékoztatja a döntéshozókat és a széles közönséget a környezetpolitikai aktualitásokról. A legújabb kötetet, amely idén A globalizáció és a környezet szerepe az ön életében címet viseli, Szentendrén mutatták be, miután itt tartották a magyar uniós elnökség keretében az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat éves konferenciáját.

Prof. Jacqueline McGlade, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója kiemelte: a látványos, fényképekkel gazdagon illusztrált kiadvány a diákoktól a tudósokon, gazdákon, vállalkozókon át a döntéshozókig változatos közönséget céloz meg, és közérthető példákon, esettanulmányokon, a világ minden tájáról összegyűjtött valós történeteken keresztül mutatja be a környezet és a globalizáció kapcsolatát. A kötet – amely 26 európai nyelven jelenik meg – az erőforrások használatára, az ökoszisztémák (pl. erdők) nyújtotta szolgáltatásokra, a fogyasztási szokásokra és az újítási lehetőségekre fektet hangsúlyt, és azokra a szoros összefonódásokra mutat rá, melyek meghatározzák globalizált világunkat és annak alrendszereit - a kereskedelemtől az egészségügyön át a környezetvédelemig.

Jelzések - 2011

A kötetet olvasva megismerkedhetünk például Chance-szal, a kongói gyerekbányásszal, és megtudhatjuk, hogy azok az ércek, melyek mobiltelefonjaink és más elektronikai cikkeink működéséhez szükségesek, miképpen köthetők a fejlődő országokban tapasztalható háborúkhoz, igazságtalanságokhoz. A kelet-indiai erdők mélyén lakó Bhuyan család története arra mutat rá, hogy a globális pénzügyi piacok úgy értékelik a környékbeli erdők ásványi vagyonát és hoznak hasznot másoknak, hogy az itt élők megélhetését, az erdő nyújtotta szolgáltatásokat nem veszik számításba.

Chance, illetve a Bhuyan család sajátos tapasztalatait és személyes történeteit mind nagyobb mértékben a globális erők alakítják, amelyek mindenkit összefűznek. Európaiként gyakran fogyasztó szerepben tűnünk fel. Az európai életmód és a világszerte élő milliók jogos vágya, hogy hozzánk hasonlóan élhessen, sokat fogyaszthasson, nagyban meghatározzák közös jövőnk irányát.

Tükörben a világ

2012-ben ünnepeljük az ENSZ Rio de Janeiróban tartott Föld Csúcstalálkozó 20. évfordulóját, amely a fenntartható fejlődést mint a világ egyik legfontosabb politikai célját jelölte meg. A közelgő Rio+20 találkozó a fenntartható fejlődés újjáélesztését és újradefiniálását célozza meg. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség Jelzések 2011 kiadványával ebbe az irányba mutat. Az egyik legfontosabb üzenet, hogy a legszegényebbek úgy függnek a környezettől, hogy mindennapi megélhetésük, túlélésük múlik rajta. A fenntartható fejlődés, melynek középpontjában a szegénység felszámolása áll, nem valósulhat meg mindenekelőtt az egészséges környezet biztosítása nélkül.

Tükörben a világ

A Szentendrén zajló ESDN Konferencia kísérőrendezvényeként bemutatkozott a "Tükörben a Világ" (Mirror to the World) kiállítás angol változata is, amely a fenntartható fejlődés és az emberi természet kapcsolatát mutatja be. A szervezők azt tapasztalták, hogy az Európai Unióból érkező, fenntarthatósággal foglalkozó szakemberek hatásosnak és ötletesnek találták a tárlatot, amely ezután külföldi porondon is bátran megmérettetheti magát.

Forrás: hulladékboltermek.hu